Το πλάνο ριζικής αναδιοργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, που περιλαμβάνει ενίσχυση του τομέα μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης και επέκταση λειτουργίας του, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Το Τμήμα Μοτοσικλετών Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996, με τις μοτοσικλέτες να στελεχώνονται με οδηγό και γιατρό επείγουσας ιατρικής. Έκλεισε τον κύκλο του το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, το 2010, ξεκίνησε από την αρχή, με τις μοτοσικλέτες να στελεχώνονται με πτυχιούχους διασώστες. Σήμερα, τα πληρώματα επιχειρούν στην Αττική σε δύο βάρδιες (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα) και σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 50-60 διακομιδές σε νοσοκομεία αποφεύγονται χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των «μηχανόβιων» διασωστών.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναβαθμιστεί ως τομέας», ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος Κυριάκος Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας ότι στους άμεσους στόχους περιλαμβάνεται η υλοποίηση σχεδίου καθολικής κάλυψης του λεκανοπεδίου Αττικής με μοτοσικλέτες. Οι μηχανές του ΕΚΑΒ στελεχώνονται από πτυχιούχους διασώστες, κατόχους διεθνών πιστοποιήσεων, οι οποίοι δεν περιορίζονται στην παροχή πρώτων βοηθειών, αντίθετα «ο εξοπλισμός και οι γνώσεις επιτρέπουν να σώζουν ζωές».

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στις οργανωτικές αλλαγές που προγραμματίζονται στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι «τώρα αυτό μπορούμε να το κάνουμε, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να ισορροπήσουμε και να σταθεροποιήσουμε το σύστημα».

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση με προσωπικό του ΕΚΑΒ και στην ανανέωση του στόλου του.

Ειδικότερα, όπως είπε, το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με πάνω από 300 άτομα προσωπικό αυτά τα χρόνια και θα ενισχυθεί σύντομα και με άλλο μέσω της επέκτασης τους θεσμού του επικουρικού προσωπικού. Επίσης, προχωρήσαμε είπε, σε μια «γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού του. Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτεί το ΕΚΑΒ με 26 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το 2016».

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει τη βάση των αεροδιακομιδών στη Σύρο, και όπως ανακοίνωσε ο κ. Πολάκης, προχωρά και η ανάπτυξη βάσης αεροδιακομιδών στο Άκτιο και βάσης για τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κρήτη, όπως έχει αναπτυχθεί και στη Χαλκιδική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης ασθενοφόρων», που περιλαμβάνει 196 από δωρεές και 90 από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού «που καρκινοβατούσε από το 2007».

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις διαγωνισμοί οι οποίοι αφορούν 60 ασθενοφόρα στο λεκανοπέδιο, 30 στην Κεντρική Μακεδονία και 30 στη Θεσσαλία με χρηματοδότηση των Περιφερειών και επίσης άλλα 32 ασθενοφόρα στους τομείς τους ΕΚΑΒ, σε Τρίπολη, Πάτρα και Λαμία «που είναι με ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, στην ιστορία του». Επίσης, ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την προμήθευα τριών πλωτών ασθενοφόρων, τα οποία θα είναι σε Λέρο, Νάξο και Ρόδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ