*Γράφει ο Χρήστος Χατζησπύρου
Πρωτοπορεί ξανά η χώρα μας σε ότι αφορά την πανδημία Covid-19, αφού είμαστε το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που θα παρακολουθεί και θα ιχνηλατεί με ασφάλεια τον ιό στην Ελλάδα με το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης το οποίο είναι ίδιο με της Κίνας.
Στα χέρια των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ «ΚΟΜΥ» ήρθε σήμερα το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης της πανδημίας covid-19 το οποίο ανεβάζει τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων σε πραγματικό χρόνο στη βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ, όπου την επόμενη μέρα (αφού πραγματοποιηθούν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι) θα μπορεί το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να εντοπίζει αμέσως τους ανθρώπους οι οποίοι βγήκαν θετικοί.
Το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα υπάρχει μόνο στην Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Γούχαν. Σήμερα έγινε η παρουσίαση του στα στελέχη και των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στην αίθουσα συνεντεύξεων του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης».
Το νέο πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης αποτελείται από ένα PDA, ένα κιτ δειγματοληψίας και ένα χαρτί για το πληροφοριακό σύστημα PLF. Όλα αυτά έχουν ένα ξεχωριστό κωδικό ο οποίος σκανάρεται και στέλνει σε πραγματικό χρόνο όλα τα στοιχεία σε ένα κέντρο πληροφοριών του ΕΟΔΥ όπου και θα επεξεργάζονται.
Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, αποτελούμενες από δύο άτομα, πρώτα θα παίρνουν το δείγμα θα το τοποθετούν στο ειδικό φιαλίδιο με προσωπικό κωδικό και ύστερα θα κρατούν τα στοιχεία του ανθρώπου προκειμένου να εντοπίζεται ευκολα και γρήγορα εφοσον βρεθεί θετικός στον ιό.
Στόχος του ΕΟΔΥ είναι οι πρώτες κινητές ομάδες υγείας που θα πάρουν το νέο σύστημα καταγραφής και ελέγχου να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των βόρειων συνόρων μας από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
«Σήμερα παρουσιάζουμε το καινοτόμο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πληροφοριακό σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης. Το συστημα ονομάζεται MainDisis και είναι έτοιμο να δουλέψει στα σύνορα και σε όλη την Ελλάδα. Οι κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ θα έχουν στα χέρια τους ένα pda, και όταν βρίσκονται σε ένα γεγονός θα πραγματοποιούν μια προσθήκη και σκανάρισμα του PLF code, δηλαδή του χαρτιού το οποίο είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζι τους οι επισκέπτες από άλλες χώρες στην Ελλάδα. Αφού το σκανάρουμε επι τόπου το σύστημα μας θα γνωρίζει όλα τα στοιχεία της φόρμας του επισκέπτη, και θα μπορεί επί τόπου ο πιθανός ασθενής να καταγραφεί, να θερμομετρηθεί, και να σκαναριστεί το barcode του, ούτως ώστε να ενωθεί η βάση δεδομένων και να γνωρίζει το κάθε δείγμα σε πιο PLF code αντιστοιχεί, για να μπορεί ο ΕΟΔΥ μόλις βγει το αποτέλεσμα επί τόπου να τον ενημερώσουμε και να κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών. Άρα παίρνουμε πρώτα δείγμα του επισκέπτη, το βάζουμε σε ένα φιαλίδιο μεταφοράς και από το κιτ μεταφοράς σκανάρουμε το κωδικό του, οπότε το πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΔΥ θα μπορεί να γνωρίζει το κιτ μεταφοράς με τον κωδικό του και τα στοιχεία του ασθενή από το PLF code που θα συνοδεύουν. Έτσι θα μπορεί, να γίνει η ένωση και όταν βγει κάποιο κρούσμα θετικό θα μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ποιός είναι και πού είναι ο άνθρωπος αυτός» είπε ο Γεώργιος Πλαβούκος εκπρόσωπος της εταιρείας πληροφορικής MainSys που ανέλαβε την υλοποίηση του πληροφοριακού έργου.