homescreen

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο φάρμακο σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο φάρμακο σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση


Μαίρη Μπιμπή

Ποιο φάρμακο μείωσε κατά ένα τρίτο τους θανάτους μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση; - Ελπίδες γεννά και νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Κίνα, το οποίο παράγει αντισώματα

Η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία δοκιμών.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι εάν σε ασθενείς με Covid-19 και βρίσκονται στον αναπνευστήρα ή έχουν υποβοήθηση της αναπνοής με οξυγόνο χορηγηθεί δεξαμεθαζόνη, σώζονται ζωές, και αυτό με πολύ χαμηλό κόστος», δήλωσε ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκ των επικεφαλής της ευρείας έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο Πίτερ Χόρνμπι, εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – γενόσημο στεροειδές που χρησιμοποιείται σε άλλες ασθένειες ως αντιφλεγμονώδες – είναι το μόνο φάρμακο που έχει μέχρι στιγμής δείξει μείωση της θνητότητας – και την μειώνει σε σημαντικό βαθμό».

«Είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη», πρόσθεσε.

Η μελέτη  RECOVERY

Αναλυτικά η μελέτη RECOVERY, ξεκίνησε τον Μάρτιο για να ελέγξει πιθανές υποψήφιες θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19, περιλαμβανομένης και της χαμηλής δοσολογίας δεξαμεθαζόνης.  Οι ερευνητές εστίασαν σε 11.500 ασθενείς από περισσότερα από 175 νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με επταπλάσια αντιφλεγμονώδη δράση από την πρεδνιζολόνη.

Όπως άλλα γλυκοκορτικοειδή, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Χορηγείται για παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, ενώ προτιμάται ιδιαίτερα σε εγκεφαλικό οίδημα και στη διάγνωση του συνδρόμου Cushing.

Στο πλαίσιο της μελέτης RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) συνολικά 2.104 ασθενείς με τυχαία επιλογή πήραν 6 mg δεξαμεθαζόνης μια φορά την ημέρα (είτε από του στόματος, είτε με ενδοφλέβια έγχυση) για δέκα ημέρες και συγκρίθηκαν με μια ομάδα 4.321 ασθενών που είχαν τύχει της κλασσικής φροντίδας για τη νόσο COVID-19.
Μετά των ασθενών της δεύτερης ομάδας το ποσοστό θνησιμότητας σε εύρος 28 ημερών ήταν 41% μεταξύ όσων χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, 25% σε όσους χρειάστηκαν μόνο παροχή οξυγόνου και 13% σε όσους δεν χρειάστηκαν καμιά παρέμβαση στην αναπνευστική τους λειτουργία.
 

Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους κατά το ένα τρίτο στους ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και κατά το ένα πέμπτο σε όσους είχαν μόνο παροχή οξυγόνου. Δεν παρατηρήθηκε όφελος μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι μπορεί να προληφθεί ένας θάνατος ανά 8 μηχανικά υποστηριζόμενους (ως προς την αναπνευστική τους λειτουργία) ασθενείς ή περίπου 25 ασθενείς που έχουν ανάγκη οξυγόνου.
Η επιστημονική ομάδα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την δημοσίευση του συνόλου των αποτελεσμάτων της μελέτης RECOVERY όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εμβόλιο κατά της COVID-19 γεννά ελπίδες καθώς έχει παράξει αντισώματα στις πρώτες κλινικές δοκιμές

Στο μεταξύ, η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορωνοϊό έχει παράξει αντισώματα κατά τις κλινικές δοκιμές του και πλέον η εταιρεία προγραμματίζει τη δοκιμή του σε τελικό στάδιο σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.

Μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί θετικά ότι μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ πολλά υποψήφια εμβόλια ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Oυχάν, που συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, τη Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Η CNBG δήλωσε ότι πλέον αναζητεί δυνατότητες για τελικής και μεγάλης κλίμακας δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου σε χώρες στο εξωτερικό.

«Έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση για συνεργασία από εταιρείες και ινστιτούτα σε πολλές χώρες», ανέφερε στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το υποψήφιο εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η κινεζική παρασκευάστρια εμβολίων Sinovac Biotech (Sinovac) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα θετικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών κλινικών δοκιμών για το πιθανό υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία.