Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο στενότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δεν παραβίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες της καραντίνας όταν ταξίδεψε σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων μολονότι είχε παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοϊού.

«Επειδή η σύζυγός του είχε μολυνθεί και ήταν ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και λόγω της υψηλής πιθανότητας να ασθενήσει και ο ίδιος, ήταν ουσιαστικής σημασίας για τον Ντόμινικ Κάμινγκς να διασφαλίσει ότι το μικρό παιδί του θα λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η αστυνομία σε καμία φάση δεν μίλησε στον ίδιο ή στην οικογένειά του για το θέμα αυτό, όπως αναφέρεται (σ.σ. από τις εφημερίδες Guardian και Mirror). Οι ενέργειές του ήταν σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον κορονοϊό. Ο κ. Κάμινγκς πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε λογικά και νόμιμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αυξάνεται σήμερα η πίεση που δέχεται ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να παύσει τον στενότερο συνεργάτη του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, αφού αργά χθες, Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι αυτός ο τελευταίος παραβίασε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Οι εφημερίδες Guardian και Mirror ανέφεραν πως ο Κάμινγκς ταξίδεψε από το Λονδίνο στο σπίτι των γονιών του, στην κομητεία Ντέραμ, ενώ είχε συμπτώματα του κορονοϊού.

Πριν από μόλις μια εβδομάδα, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διάδοση του νέου κορονοϊού. Τα ταξίδια επιτρέπονταν μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης και οι άνθρωποι με συμπτώματα του κορονοϊού έπρεπε να αυτοαπομονώνονται για επτά ημέρες.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τα αρχικά ρεπορτάζ, όταν του ζητήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως επισκέφθηκε την ιδιοκτησία στην κομητεία Ντέραμ έπειτα από κατηγορίες ότι ο Κάμινγκς ταξίδεψε 430 χιλιόμετρα από το σπίτι του εν μέσω καραντίνας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA).

Ο επικεφαλής του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος στο Ουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ ζήτησε χθες, με μήνυμά του στο Twitter, την παραίτηση του Κάμινγκς.

«Μετά την είδηση πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Ντέραμ στη διάρκεια του lockdown και πως η συμπεριφορά του ερευνήθηκε από την Αστυνομία (…) πρέπει να παραιτηθεί ή να παυθεί», έγραψε.

Ο Εντ Ντέιβι, ο οποίος ασκεί χρέη επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, έγραψε επίσης στο Twitter πως, «αν ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε τις οδηγίες του lockdown, θα πρέπει να παραιτηθεί. Είναι τόσο απλό».

Σύμφωνα με την Guardian, η Τούλιπ Σιντίκ, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε για τα δημοσιεύματα: «Ο βρετανικός λαός δεν περιμένει να υπάρχει ένας κανόνας γι’ αυτόν και ένας άλλος κανόνας για τον Ντόμινικ Κάμινγκς. Το πρωθυπουργικό γραφείο πρέπει να δώσει πολύ γρήγορα μια εξήγηση για τις ενέργειές του».