Νέα έρευνα από επιστήμονες του Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου ωθεί τους πνεύμονες να παράγουν περισσότερο ACE2 (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης), της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου 2020 στο περιοδικό Developmental Cell, ίσως εξηγούν γιατί οι καπνιστές φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αλλαγή είναι αναστρέψιμη, η άμεση διακοπή του καπνίσματος δηλαδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από κορωνοϊό.
Με τα περισσότερα εργαστηριακά πειράματα σε αναμονή λόγω της πανδημίας, οι επιστήμονες του CSHL Jason Sheltzer στράφηκαν αναγκαστικά σε προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα για να αναζητήσουν πιθανές εξηγήσεις γιατί οι καπνιστές φαίνεται να νοσούν σοβαρότερα από κορωνοϊό. Βρήκαν λοιπόν ότι τόσο τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον καπνό σε εργαστηριακές συνθήκες όσο και οι άνθρωποι που ήταν καπνιστές είχαν σημαντική αύξηση του ACE2. Τι προκαλεί την αύξηση του; Ουσιαστικά το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς που κάνει κάποια κύτταρα να παραγάγουν βλέννα για να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τους καπνούς. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύουν την ποσότητα του ACE2 και αυξάνουν την ευπάθεια στο SARS-CoV-2.