Η 41χρονη Bal Gill τον περασμένο Μάιο αποφάσισε να επισκεφθεί με την οικογένειά της τη Σκωτία και συγκεκριμένα το Εδιμβούργο.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί και την Camera Obscura, ένα σκοτεινό δωμάτιο μέσα στο Κάστρο της πόλης το οποίο περιέχει δεκάδες θερμικές κάμερες που δημιουργούν οφθαλμαπάτες και παιχνίδια του μυαλού.

Όταν, λοιπόν, η γυναίκα μπήκε στο δωμάτιο αυτό παρατήρησε ότι ο ένας της μαστός είχε διαφορετικό χρώμα από τον άλλο.

Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, στο Berkshire, ζήτησε τη γνώμη ενός γιατρού για το συμβάν, ο οποίος της επιβεβαίωσε ότι έπασχε από καρκίνο του μαστού. Με λίγα λόγια, η 41χρονη ανακάλυψε τυχαία ότι οι θερμικές κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο διάγνωσης από τους ογκολόγους.

Η θερμική απεικόνιση χρησιμοποιεί μια ειδική κάμερα που μετρά τη θερμοκρασία του δέρματος στην επιφάνεια του στήθους και αποτελεί μια μη επεμβατική τεχνική που δεν εκπέμπει ακτινοβολία.

Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος και ο μεταβολισμός να είναι αυξημένα στους καρκινικούς όγκους. Η αύξηση αυτή ανεβάζει και τη θερμοκρασία του δέρματος, την οποία εντοπίζει η θερμική κάμερα.

Λίγους μήνες μετά την τυχαία διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η γυναίκα υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, η μία εκ των οποίων μαστεκτομή, και σε μια τρίτη η οποία την απάλλαξε από την ανάγκη για χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Μαθαίνοντας τα νέα, ο Γενικός Διευθυντής του μουσείο Camera Obscura and World of Illusions, Andrew Johnson, σχολίασε: «Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι οι κάμερες θερμικής απεικόνισης έχουν τις προοπτικές να εντοπίσουν τέτοιου είδους συμπτώματα. Ήταν εντυπωσιακό ότι η κ. Bal πρόσεξε τη διαφορά στην εικόνα και ενήργησε άμεσα. Ευχόμαστε τα καλύτερα».