Αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση βρέθηκε ένας 73χρονος άνδρας στο Μεξικό. Η κόρη του ματιού του διαστελλόταν συγχρονισμένα με τον καρδιακό του παλμό. Ο λόγος για το σύμπτωμα του Landolfi μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια που προκαλείται από μία σοβαρή καρδιακή νόσο.

Η καρδιά του συνταξιούχου είχε μία «διαρροή» η οποία προκαλεί αναποτελεσματική διοχέτευση του αίματος στο σώμα και οδήγησε σε αφύσικη ροή αγγείων στο αίμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ίριδα να κινείται στο ρυθμό του καρδιακού παλμού. Υπό κανονικές συνθήκες, το μέγεθος της κόρης του ματιού μεταβάλλεται μόνο ως απόκριση στο φως, μικραίνοντας στο φως και μεγαλώνοντας όταν υπάρχει έλλειψη φωτός.

Η ιατρική ομάδα στο Μεξικό δημοσίευσε το περιστατικό στο The New England Journal of Medicine.

Ο ασθενής επισκέφτηκε τους καρδιολόγους στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Ignacio Chavez, δηλώνοντας πως είχε δύσπνοια για περισσότερη από μία εβδομάδα η οποία επιδεινωνόταν. Κατά τη σωματική εξέταση παρατηρήθηκε πως ο άνδρας είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακό παλμό και στον αναπνευστικό ρυθμό. Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η καρδιά του είχε συστολικό και διαστολικό φύσημα.

Παρότι κάποιες φορές το φύσημα παρουσιάζεται σε ανθρώπους που είναι υγιείς, εντούτοις μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα σε μία από τις βαλβίδες της καρδιάς. Ένας οφθαλμίατρος εξέτασε τα μάτια του, τα οποία παρουσίαζαν διαστολή και συστολή στις κόρες συγχρονισμένες με τον καρδιακό παλμό.

Ο σπάνιος συγχρονισμός της κόρης του ματιού με τους παλμούς της καρδιάς είναι γνωστός ως σύμπτωμα του Landolfi και παρουσιάζεται σε ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας.

Η σπάνια αυτή νόσος, για την οποία η υπέρταση αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου, προκαλείται όταν η αορτική βαλβίδα η οποία βρίσκεται μεταξύ των δύο θαλάμων της καρδιάς δεν κλείνουν.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο αίμα να διαρρέει πίσω στον καρδιακό θάλαμο στην λάθος κατεύθυνση. Αυτό αποτρέπει την καρδιά να στείλει αποτελεσματικά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα προκαλώντας λαχάνιασμα και κόπωση.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει το σύμπτωμα Landolfi. Η συχνότητα του φαινομένου που καταγράφηκε πρώτη φορά το 1909 από τον Michel Landolfi, είναι άγνωστη.

Ο Δρ. Jorge Aceituno έγραψε: «Ο ασθενής υποβλήθηκε σε αντικατάσταση αορτής και αορτικής βαλβίδας. Έλαβε εξιτήριο 10 μέρες μετά την επέμβαση και κανένα σημάδι του συμπτώματος του Landolfi δεν παρουσιαζόταν.

Χωρίς θεραπεία οι σοβαρές νόσοι της αορτικής βαλβίδας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να αποβούν μοιραίες, εξηγούν ειδικοί από το Βρετανικό Σύστημα Υγείας.