Ένας άνδρας ανέπτυξε νεφρική ανεπάρκεια μετά από καθημερινή λήψη δωδεκαπλάσιας της συνιστώμενης δόσης βιταμίνης D. Ο 54χρονος άνδρας από τον Καναδά λάμβανε αυτές τις υπερβολικές δόσεις για σχεδόν 30 μήνες αφότου είχε επισκεφθεί και συμβουλευτεί έναν ειδικό εναλλακτικής ιατρικής.

Η υγεία του επιδεινώθηκε όταν πήγε για διακοπές δύο βδομάδων και περνούσε οκτώ ώρες την ημέρα κάνοντας ηλιοθεραπεία – η έκθεση στον ήλιο βοηθά το σώμα να συνθέσει βιταμίνη D. Τα ιατρικά τεστ έδειξαν ότι τα επίπεδα κρεατινίνης στο σώμα του ήταν εξαιρετικά υψηλά, σύμπτωμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Οι γιατροί τότε εντόπισαν μία επικίνδυνη συγκέντρωση βιταμίνης D και ασβεστίου στο αίμα του κάτι που παρεμπόδιζε την φυσιολογική λειτουργία των νεφρών του. Ο ασθενής, ο οποίος δεν είχε ιστορικό έλλειψης βιταμίνης D λάμβανε συνολικα 8.000-12.000IU βιταμίνης D ημερησίως. Η συνιστώμενη ποσότητα λήψης βιταμίνης D για τους κατοίκους του Καναδά φτάνει στα 1.000 IU.

Οι γιατροί που εξέτασαν τον 54χρονο με επικεφαλής τον νεφρολόγο Bourne Auguste από το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο, εξέφρασαν την ανησυχία τους πως και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο λάθος. «Θεώρησε πως οι βιταμίνες είναι ακίνδυνες και η λογική του ήταν πως όση περισσότερη βιταμίνη D, τόσο πιο γερά θα είναι τα οστά του».

Για άγνωστους λόγους, ο ασθενής δήλωσε πως συναντούσε έναν εναλλακτικό θεραπευτή για να θεραπεύσει τις ασθένειές του. Η «ειδικός» του σύστησε να λαμβάνει οχτώ σταγόνες από ένα προϊόν ημερησίως, το οποίο περιείχε 500IU βιταμίνης D ανά σταγόνα.

Τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα του αυξήθηκαν από τα 100μmol/L πριν τις διακοπές του στην Νοτιοανατολική Ασία σε 132μmol/L. Ο γιατρός θεώρησε πως ενδέχεται να υπέφερε από αφυδάτωση ή θερμοπληξία και του είπε να σταματήσει να λαμβάνει την αντιυπερτασική και τη διουρητική φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε. Αλλά τέσσερις εβδομάδες μετά, τα επίπεδα κρεατινίνης του έφτασαν τα 376μmol/L χωρίς όμως να έχει κάποια προφανή ασθένεια. Του συστήθηκε τότε να δει κάποιον νεφρολόγο και ήταν τότε που ρωτήθηκε για ιατρικό του ιστορικό και ανέφερε τα συμπληρώματα. Φυσικά του ζητήθηκε να σταματήσει να τα λαμβάνει όπως επίσης και να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Χρειάστηκε ένας χρόνος να επιστρέψει το κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς σε φυσιολογική κατάσταση αλλά η περιπέτεια αυτή του άφησε χρόνια νεφρικά προβλήματα και δεν αποκλείεται να χρειαστεί αιμοκάθαρση αργότερα στη ζωή του.