Το ‘Building Bridges, Beating Cancer’ είναι μια πρωτοβουλία η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ScanBalt και της Novartis, ενώ αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας #EUnite. Φέρνοντας σε επαφή ενδιαφερόμενους φορείς από διάφορα ιδρύματα, τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο και ομάδες ασθενών, το #B3C επιδιώκει να εντοπίσει και να υποστηρίξει βέλτιστες πρακτικές που στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της έξαρσης του καρκίνου στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει να αξιοποιήσει την τρέχουσα δυναμική συνεργασιών και δράσεων κοινωνικής ευθύνης που έχει προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με στόχο να αντιμετωπιστεί η έξαρση του καρκίνου στην Ευρώπη με την ίδια νοοτροπία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει 3 διαφορετικά κομμάτια: Top Project, Hackathon και Inspirational Talks, ενώ η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 7 Νοεμβρίου.
Top Project: Ο διαγωνισμός Top Project θα επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί και έχουν συμβάλει με επιτυχία στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε θεραπείες και φροντίδα σε όλη την Ευρώπη. Τα έργα που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν βάσει αξιολόγησης σχετικά με την προστιθέμενη αξία τους, τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και την οικονομία και τη δυνατότητα υλοποίησής τους πέρα από τις περιφέρειες και τα σύνορα. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 7 Νοεμβρίου, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στην τελετή έναρξης του #B3C στις 22 Νοεμβρίου.
Hackathon: Το Hackathon θα αναζητήσει λύσεις για την έξαρση του καρκίνου στην Ευρώπη και την μείωση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ομάδες θα εργαστούν για να «χακάρουν», μία από τις ακόλουθες τρεις προκλήσεις:
1. Πώς μπορούν τα δεδομένα και τα ψηφιακά εργαλεία να βοηθήσουν στη γεφύρωση του χάσματος των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών;
2. Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας για να μειώσουμε τα εμπόδια στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, πέρα από την οικονομική προσιτότητα των προϊόντων;
3. Πώς μπορούμε να παρακινήσουμε την κοινωνία των πολιτών ώστε να συμμετέχει πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου;
Οι ομάδες Hackathon θα εργαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας της εκδήλωσης για να αναπτύξουν καινοτόμες προτάσεις με την καθοδήγηση των ειδικά επιλεγμένων μεντόρων. Οι τρεις πρώτοι νικητές του Hackathon θα ανακοινωθούν στις 26 Νοεμβρίου.
Inspirational Talks: Το #B3C είναι μια «συζήτηση» ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως συμμετοχής στους διαγωνισμούς Top Project και Hackathon. Μέσω μιας σειράς Εμπνευστικών Ομιλιών, ειδικοί από ποικίλα υπόβαθρα θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία και η συνεργασία έχουν βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην πρόσβαση. Αυτές οι ομιλίες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μια συζήτηση για την ενθάρρυνση ενεργειών που βασίζονται σε διδάγματα και εμπειρίες.
Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία ή όσες από τις συνεδρίες θέλετε:
• Δευτέρα 22 Νοεμβρίου | 10:00 – 11:30 Ώρα Ελλάδος | Τελετή έναρξης
• Τρίτη 23 Νοεμβρίου | 14:00-16:00 Ώρα Ελλάδος | Εμπνευστικές Ομιλίες
• Τετάρτη 24 Νοεμβρίου | 14:00 – 16:00 μ.μ. Ώρα Ελλάδος | Εμπνευστικές Ομιλίες
• Παρασκευή 26 Νοεμβρίου | 15:00-16:30 Ώρα Ελλάδος| Τελετή λήξης
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.
Τι σημαίνει η έξαρση του καρκίνου (cancer crisis) για την Ευρώπη;
Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από αυτόν. Λόγω του τεράστιου εύρους της νόσου, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 24% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις για να γίνει πιο διαθέσιμη η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου.