Τον καθηγητή νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Matt Cook, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός που έχει ειδικευτεί στην πολιτισμική ιστορία και έχει εντρυφήσει στην ιστορία της σεξουαλικότητας καθώς και στην ιστορία του νεότερου Λονδίνου (19ος, 20ός αιώνας), θα παρουσιάσει την ομιλία με τίτλο «Αρχεία συναισθημάτων: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η διάλεξή του (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου).
Το συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει η Ειρήνη Αβραμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17:30 μ.μ.
«Αρχεία συναισθημάτων»: Το ΑIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στη διάλεξή του ο Matt Cook θα σκιαγραφήσει το τοπίο των συναισθημάτων στη Βρετανία σε μια στιγμή καμπής για την ιστορία του AIDS, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντλώντας κυρίως από τις εντυπωσιακές μαρτυρίες περίπου 600 στρέιτ ανδρών και γυναικών, διερευνά τα συναισθήματα που διακυβεύονται στην επιδημία, πώς αυτά συνδέονται με τον Τύπο και την πολιτική, ποιο ρόλο έπαιξαν στην καθημερινή ζωή και πώς εξελίχθηκαν για εκείνους που ασχολήθηκαν πιο άμεσα με την κλιμακούμενη κρίση. Υποστηρίζει πως τέτοια «αρχεία συναισθημάτων» είναι θεμελιακά για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις διασταυρούμενες κοινωνικές και ερωτικές ζωές μας στο παρελθόν και το παρόν. Επίσης, θα δείξει πώς η επιστροφή σε τέτοιες στιγμές κινδύνου και κρίσης και η απόπειρα σύλληψης της συναισθηματικής περιπλοκότητάς τους ίσως μας επιτρέψουν να δούμε πιο καθαρά τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).