Για ένα έχουμε γερό μυαλό και δυνατή μνήμη, δεν αρκεί μόνο να το ακονίζουμε με «έξυπνες» ασκήσεις όπως σταυρόλεξα, sudoku και διάβασμα. Ένα σωστό και περιεκτικό διατροφικό πλάνο, εκτός από το να μας προσφέρει σωματική υγεία, μπορεί να μας προσφέρει και πνευματική διαύγεια. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Τρώγοντας τις σωστές τροφές με στόχο την πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών.
«Υπάρχει μεγάλο ερευνητικό υπόβαθρο που υποστηρίζει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή, ακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν την γνωστική εξασθένιση και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας» τονίζει η Δρ Puja Agarwal, διατροφικός επιδημιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής του Rush Medical College στο Σικάγο.
Καταναλώνοντας λοιπόν τρόφιμα που προσφέρει η γη και η φύση, όπως φρούτα και λαχανικά, και αποκλείοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα διασφαλίζουμε την υγεία του εγκεφάλου. Ανακαλύψτε παρακάτω τα πολύτιμα τρόφιμα που προσφέρουν σε επάρκεια τις βιταμίνες που είναι βασικές για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, πολυακόρεστα λίπη που δρουν κατά της φλεγμονής και προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς αποτελούν δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου.
Τα ω-3 λιπαρά έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς, έναν τύπο πρωτεΐνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο ατόμων με διαταραχές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ: «Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και είναι απαραίτητα για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου», εξηγεί ο Δρ. Agarwal. Μια άλλη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών είναι ο λιναρόσπορος και οι σπόροι τσία.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι μια από τις καλύτερες αντιοξειδωτικές ουσίες του σώματός μας, καθώς θωρακίζει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες ακόμη και στον εγκέφαλο ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και συμβάλλει σημαντικά στη γνωστική εξασθένιση.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, η κόκκινη πιπεριά, τα σπαράγγια, το μάνγκο, η κολοκύθα αλλά και οι σπόροι και ξηροί καρποί.
Βιταμίνη C
Μια από τις πιο βασικές βιταμίνες που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζει λαμπερό δέρμα. Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με άλλα φλαβονοειδή, αποτρέπει την φλεγμονή που μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μια έρευνα μάλιστα από το Πανεπιστήμιο Rush υποστηρίζει ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες για τουλάχιστον μια εβδομάδα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ σε διάστημα περίπου 20 χρόνων. Εκτός από τις φράουλες και τα πορτοκάλια, άλλα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, οι πράσινες πιπεριές, τα μούρα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι ντομάτες.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατροφή είναι μόλις ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και αποτελεί μόλις μια από τις προσαρμογές που θα πρέπει να εφαρμόσετε. Εάν εντάξετε όμως στην καθημερινότητα σας και την άσκηση, τον επαρκή ύπνο αλλά και αν διατηρήσετε τις κοινωνικές σας επαφές ενεργές, να είστε σίγουροι πως το μυαλό σας θα μείνει στη… θέση του.
Διαβάστε επίσης:
Σίδηρος: Πόσος χρειάζεται για δυνατή μνήμη – Τα SOS τρόφιμα
Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο