Ο χυμός των ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency μπορεί να μας προστατεύσει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με μελέτη του Terun Desai, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Functional Foods.

Τα ξινοκέρασα της ποικιλίας Montmorency ανακαλύφθηκαν από τους Ρωμαίους και έχει διαπιστωθεί πως έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τόσο ισχυρές όσο οποιοδήποτε κοινό φαρμακευτικό σκεύασμα.

Λόγω του ότι δεν έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα στο εν λόγω πεδίο η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις των κερασιών στους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Σε μία πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 11 άνδρες και γυναίκες με ασθένειες καρδιομεταβολικής υγείας εντοπίστηκαν σημαντικές θετικές αλλαγές ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωσαν τα κεράσια σε χυμό ή σε μορφή κάψουλας μετά από μόνο δύο ώρες συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo). Η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε όπως επίσης και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για την καρδιαγγειακή νόσο ή τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τα ποσοστά των περιστατικών αυξάνονται κάθε χρόνο. Επομένως μία μετατόπιση της στρατηγικής στην πρόληψη είναι επιβεβλημένη για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Ο χυμός από τα ξινοκέρασα της ποικιλίας Montmorency ενδέχεται να είναι μία καινοτομία η οποία μπορεί να μειώσει την εξέλιξη τέτοιων νόσων και πιθανώς να προστατεύει από αυτές», δήλωσε ο Δρ. Desai.

«Δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα αν παρόμοιες ποικιλίες κερασιών έχουν παρόμοιες δράσεις αλλά η ποικιλία Montmorency έχει το υψηλότερο φυτοχημικό περιεχόμενο έτσι είναι πιθανό να είναι τα πιο αποτελεσματικά», κατέληξε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη ώστε το ερχόμενο Φθινόπωρο να προχωρήσουν σε νέα δημοσίευση δεδομένων προς υποστήριξη των υπαρχόντων ευρημάτων.