Φύεται μόνη της, χωρίς να απαιτεί ούτε σταγόνα νερό από εμάς, κι όμως μάς προσφέρει απλόχερα την υψηλή διατροφική της αξία και τις αναρίθμητες θεραπευτικές της ιδιότητες. Μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να έτρωγαν την κάπαρη σκέτη ή σερβιρισμένη στο ψωμί με λάδι και ξύδι, στη σύγχρονη εποχή όμως αποτελεί το ιδανικό πικάντικο συμπλήρωμα σε κάθε είδους συνταγή.
Από τη χωριάτικη σαλάτα και τις σάλτσες, μέχρι τα κρεατικά και τα ψάρια, η κάπαρη δίνει πάντα το στίγμα της γεύσης της όπου κι αν χρησιμοποιείται. Στη ελληνική κουζίνα τα μικρά μπουμπούκια της γίνονται τουρσί (δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή τους όταν είναι νωπά) και μαγειρεύονται με ψάρι, προστίθενται στη μελιτζανοσαλάτα και στη φάβα, γαρνίρουν τις σαλάτες, το κρέας, τα ψάρια, τις σάλτσες και τα πιάτα λαχανικών, ενώ τα φύλλα της δίνουν γεύση σε φαγητά όπως ο κιμάς ή οι φακές. Ακόμη, όσοι ξέρουν να τη μαζεύουν τρώνε και τους τρυφερούς βλαστούς της.
Υψηλή διατροφική αξία, αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες
Η κάπαρη αποτελείται κατά 84% από νερό, 5% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνες και 1% λιπαρά, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, αποτελεί πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ οι σπόροι της περιέχουν λιπαρά οξέα που συγκαταλέγονται στα ωφέλιμα και ευεργετικά για τον οργανισμό μας λίπη. Ακόμη, οι έρευνες δείχνουν ότι η κάπαρη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη και η καμφερόλη.
Η διατροφική της αξία συνδυάζεται με ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν προσδιορισθεί ήδη από την αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ήπιο διουρητικό βότανο για την αποβολή των περίσσιων υγρών που κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ., πριν την έμμηνο ρύση), ενώ ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνιστούσε τα φύλλα και την ρίζα της κάπαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων. Επιπλέον αποτελεί ένα φυτό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που ανακουφίζει τον πόνο, αλλά και αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία.
Άλλες ιδιότητες που αποδίδονται στην κάπαρη είναι η προστασία και η συμβολή στην καλύτερη λειτουργία του συκωτιού, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα και καλλυντικά. Γενικότερα, θεωρείται ένα τρόφιμο-δυναμίτης που μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όσους έχουν υγιές πεπτικό σύστημα.