Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως οι άνθρωποι στρέφονται στη χορτοφαγία για διαφορετικούς λόγους, με τον δυτικό κόσμο να προχωρά στη συγκεκριμένη διατροφική επιλογή για λόγους υγείας ή ανησυχίας για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ζώων. Πόσο καθοριστικοί είναι ωστόσο οι παραπάνω παράγοντες για έναν μη χορτοφάγο;
Ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Davis, αποφάσισε να βρει την απάντηση μέσα από την έρευνα 8.000 ατόμων με μεγάλο εύρος ηλικιών και εθνικοτήτων, σε δύο γλώσσες, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ολλανδία.
Χορτοφαγία για λόγους υγείας
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ισχυρότερο κίνητρο μεταστροφής για τους μη-χορτοφάγους αποτελεί η υγεία, με τα οικολογικά και δικαιωματικά κριτήρια να σημειώνουν μικρότερη απήχηση. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιστά τη χορτοφαγική διατροφή, διακατέχονταν από μεγαλύτερη ευαισθησία για το περιβάλλον ή τα δικαιώματα των ζώων.
Η προσωπικότητα ορίζει τα κίνητρα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως διαφορετικά κίνητρα συνδέονταν με διαφορετικά στοιχεία στην προσωπικότητα των ατόμων. Έτσι, σε όσους είχαν επιλέξει τη χορτοφαγία με γνώμονα την υγεία τους, υπήρχε μια σχέση στην επιλογή τους με τη συμβατικότητα και την αρρενωπότητα, ενώ άτομα που πρόβαλλαν τα αλτρουιστικά τους κίνητρα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος ή των δικαιωμάτων των ζώων για την επιλογή της χορτοφαγίας, έδειξαν να έχουν περισσότερες ανησυχίες, μεγαλύτερη προθυμία για νέες εμπειρίες και και εντονότερο ενδιαφέρον για τον εθελοντισμό και τις τέχνες.
Διαβάστε επίσης:
Ουρολοιμώξεις: Η διατροφή που προφυλάσσει και εκείνη που επιδεινώνει το πρόβλημα
Η ψυχική διαταραχή που απειλεί τους χορτοφάγους