Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε ντομάτες όλο το χρόνο. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, φτιάχνουν τη διάθεση, δεν κοστίζουν ακριβά και μπορούν να προστεθούν στα περισσότερα φαγητά. Το χειμώνα προτιμήστε βιολογικές.

Η ντομάτα ήρθε από τη Ν. Αμερική το 16ο αιώνα. Αρχικά, χαρακτηρίστηκε δηλητηριώδες φυτό. Σήμερα, είναι ίσως το πιο δημοφιλές λαχανικό. Στην Ελλάδα, είναι γνωστή από το 1818. Το χρώμα της οφείλεται στις ενώσεις των ισοπρενοειδών. Αυτές είναι οργανικές ενώσεις που δίνουν το χρώμα στον κρόκο του αβγού, στο κέλυφος του αστακού, στο λίπος του βουτύρου, στην προβιταμίνη Α (β-καροτένιο), στο καρότο, στις βιταμίνες Β1 και Β2 (βιοχρώματα).

Η ντομάτα είναι δημοφιλής, εύγευστη, σχετικά φθηνή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε κάθε γεύμα μέσα στο 24ωρο, ως σάλτσα και χυμός. Είναι πλήρης αντιοξειδωτικών, που λειτουργούν πρακτικά ως αντικαρκινικά, αντιγηραντικά και αντιρυτιδικά. Οι ντομάτες είναι, ακόμη, πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως όλα τα χρυσοπράσινα φρέσκα λαχανικά και φρούτα της μεσογειακής διατροφής.
Σύμφωνα με έρευνες, άνδρες που είχαν για χρόνια τη συνήθεια να καταναλώνουν συχνά ντομάτες παρουσίαζαν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μειωμένη κατά 45%. Η παραπάνω διατροφή είναι πλούσια σε λυκοπένιο· το αντιοξειδωτικό αυτό είναι το ισχυρότερο προληπτικό αντικαρκινικό για τον εν λόγω τύπο καρκίνου. Όλοι οι καρκίνοι δεν είναι ίδιοι, βέβαια. Ούτε προλαμβάνονται -δυστυχώς- με τα ίδια αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα κατά το χρόνο επώασης του καρκίνου. Όταν αυτός εμφανιστεί, δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα παίρνουμε από ανάγκη, χωρίς να διακόπτουμε τα κλασικά φάρμακα που μας χορηγεί ο γιατρός. Ακριβώς το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει, όμως, να καταναλώνονται δηλαδή επί υποψίας καρκίνου και ως προληπτικό μέσο.

Η ντομάτα, με τη λυκοπένιο που περιέχει, συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και του εντέρου. Με τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, δε, που περιέχει, θωρακίζει και από τον καρκίνο του πνεύμονα και της μήτρας. Επίσης, το σύνολο αυτών των αντιοξειδωτικών δρα ως ασπίδα προστασίας των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, της γεροντικής τύφλωσης καθώς και από την αρτηριοσκλήρυνση, μέσω της παρεμπόδισης σχηματισμού της αθηρογόνου LDL (κακής χοληστερίνης). Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη. Μεγάλες ποσότητές στο φαγητό βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης, μας κρατούν ευδιάθετους, ειδικά αν συνδυάζονται με ψαροφαγία (ψάρια και θαλασσινά).
Προσοχή, όμως: Για να διατηρηθούν τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας, θα πρέπει να μην τις κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια, να μην τις αφήνετε εκτεθειμένες για πολλή ώρα στον αέρα και να τις προφυλάσσετε από το φως. Όταν παρασκευάζετε το φαγητό, να αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες διότι καταστρέφουν τα χρώματα και εξαερώνουν τις αρωματικές ουσίες. Οι 70° C είναι η ανώτερη θερμοκρασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα των λαχανικών.