Ραδίκια, αντίδια, τσουκνίδα, ρόκα, βλίτα, σπαράγγια, βρούβες, σέσκουλο… Ο κατάλογος μακρύς, το ίδιο και τα οφέλη.

Τα χόρτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα ορισμένα χόρτα όπως η γλιστρίδα (ή αντράκλα) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Επίσης τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και προκαλούν κορεσμό συνεισφέροντας έτσι στον έλεγχο της όρεξης.

Η διατροφική τους αξία δεν σταματά εδώ. Τα χόρτα αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και βιταμινών (Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β). Μάλιστα η βιταμίνη Κ που αφθονεί στα χόρτα φαίνεται ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, την αθηροσκλήρυνση, ακόμη και τις φλεγμονώδεις νόσους.

Η θρεπτική αξία των άγριων χόρτων θεωρείται βέβαια υψηλότερη των καλλιεργούμενων, αλλά δεν μπορούν ή δεν γνωρίζουν όλοι πώς να μαζεύουν χόρτα. Γι’ αυτό και ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την αγορά, αλλά και την φύλαξη των χόρτων.

Αγορά:
• Μην αγοράζετε χόρτα που σας φαίνονται μαραμένα, έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους ή ξεθωριασμένο χρώμα.
• Εάν βρείτε χόρτα που έχουν ωραίο χρώμα, αλλά δεν είναι και τόσο «τέλεια» στο σχήμα τους, προτιμήστε τα. Είναι πολύ πιθανό να έχουν καλλιεργηθεί χωρίς λιπάσματα ή αυξητικές ορμόνες.

Φύλαξη:
• Το καλύτερο είναι να καταναλώσετε τα χόρτα την ημέρα της αγοράς τους.
• Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο μην τα πλύνετε (θα κιτρινίσουν και θα μυρίσουν). Καθαρίστε τα στεγνά: βγάλτε με το χέρι τα κίτρινα φύλλα, το χώμα και τα ξένα σώματα. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε νάιλον σακούλες και φυλάξτε τα στο κάτω μέρος του ψυγείου.
• Τα άγρια χόρτα με παχιά φύλλα και χοντρό βλαστό (βρούβες, μολόχες, λάπαθα) διατηρούνται περισσότερες μέρες στο ψυγείο. Τα ραδίκια και τα σπαράγγια είναι πιο ευαίσθητα και μαραίνονται γρήγορα.

Πλύσιμο:
• Το μυστικό είναι να πλύνετε γρήγορα τα χόρτα με κρύο νερό και να τα στραγγίξετε σε ένα σουρωτήρι. Μην τα μουλιάζετε στη γούρνα του νεροχύτη επειδή έτσι χάνεται ένα μέρος των θρεπτικών τους συστατικών όπως τα σάκχαρα και οι βιταμίνες. Ωστόσο, εάν πλένετε χόρτα που έχετε μαζέψει μόνοι σας από περιοχές όπου συχνάζουν ζώα π.χ. σκύλοι, τότε μουσκέψτε τα πρώτα σε νερό με ξύδι για 10’. Μετά πλύνετέ τα προσεκτικά.
• Βουρτσίστε απαλά τις ρίζες των χόρτων και των λαχανικών για να καθαρίσουν, αλλά μην τις ξύνετε π.χ. με μαχαίρι. Με τον τρόπο αυτό χάνονται οι βιταμίνες που περιέχουν (οι ρίζες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά).