Με μία φρεσκοστιμμένη πορτοκαλάδα, ένα ακτινίδιο και μια πιπεριά την ημέρα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C η οποία θεωρείται φρουρός του οργανισμού μας από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ακολουθούν τα πέντε τρόφιμα που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C (η περιεκτικότητα αναφέρεται σε mg ανά 100 γρ τροφίμου).

Πιπεριές (183 mg/ 100γρ)

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πιπεριάς. Όλες όμως θεωρούνται πέρα από καλή πηγή βιταμίνης C – καλύτερη από το πορτοκάλι στην αντίστοιχη ποσότητα – και καλές πηγές καλίου, το οποίο τις καθιστά ιδανική επιλογή  και για όσους θέλουν να κρατήσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης υπό έλεγχο.

Ακτινίδιο (92 mg/100γρ)

Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας στην ίδια ποσότητα, σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα πορτοκάλια. Επιπλέον, περιέχει περίπου 3γρ φυτικών ινών ανά 100γρ. Σημειώνεται ότι οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τη λειτουργία του εντέρου.

Μπρόκολο (89 mg/100γρ)

Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά. Είναι πλούσιο σε  βιταμίνη C, αλλά παράλληλα σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών.

Φράουλες (58 mg/100γρ)

Θεωρούνται ανοιξιάτικο φρούτο και αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συσχετιστεί τόσο με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και με την προστασία του δέρματος και την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που εμπλέκονται στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού και του καρδιαγγειακού..

Πορτοκάλια (53 mg/100γρ)

Τελευταία της πεντάδας τα πορτοκάλια τα οποία όμως είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C! Επίσης πέρα από πηγή βιταμίνης C περιέχουν και κάλιο το οποίο έχει την ιδιότητα να ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως δεν ισχύει ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση. Το αντίθετο ισχύει!