Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη «χαλάει» τα δόντια επειδή καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών. Υπάρχουν όμως και άλλοι ύποπτοι. Πρόκειται για τις τροφές με κολλώδη υφή που τις βοηθά να επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών εύκολα. Έτσι αυξάνεται το πάχος της οδοντικής πλάκας, γεγονός που ευνοεί την παραγωγή των οξέων που διαβρώνουν την αδαμαντίνη. Και μπορεί να σκέφτεστε κατευθείαν τα λουκούμια, τις καραμέλες βουτύρου και τις σοκολάτες, υπάρχουν όμως και ύποπτοι υπεράνω υποψίας.

Οι επικίνδυνες τροφές
Οι τροφές που κολλούν στα δόντια, ακόμη και αν έχουν  διατροφική αξία, έχουν υψηλή τερηδογόνο δράση, γι’ αυτό και καλό είναι μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Σ’ αυτές τις τροφές ανήκουν:

Οι μπανάνες, ο πουρές, ο κρόκος του αυγού εξαιτίας της κολλώδους υφής τους επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών δημιουργώντας ένα καταστροφικό φιλμ που σταδιακά τα διαβρώνει.

Τα αποξηραμένα φρούτα Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ωφέλιμες φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα όμως είναι πλούσια και σε σάκχαρα. Επιπλέον επικάθονται εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών.

Το εβαπορέ γάλα. Λόγω της πιο πηχτής υφής τους παραμένει περισσότερο στην επιφάνεια των δοντιών σε σύγκριση με το φρέσκο. Επιπρόσθετα το σοκολατούχο γάλα έχει και ζάχαρη.

Οι χυμοί των φρούτων Παρότι είναι πολύ θρεπτικοί εντούτοις περιέχουν κιτρικό οξύ που είναι επιβλαβές για την αδαμαντίνη των δοντιών.

Όταν δεν έχετε οδοντόβουρτσα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών συμβάλλει στον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών. Σ’ αυτές ανήκουν:

  • Τα μήλα: Λόγω της σκληρής σάρκας τους βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών και ευνοούν την παραγωγή σάλιου.
  • Το τυρί: Γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και φώσφορο, το τυρί έχει την ιδιότητα να επαναφέρει το pH του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Το πράσινο τσάι: Καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν το σχηματισμό πλάκας χάρη στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει.
  • Το χαμομήλι: Θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση που συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των δοντιών.

Χρήσιμα tips για γερά δόντια

  • Αποφύγετε τα γλυκά μεταξύ των γευμάτων
  • Προτιμήστε τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα καθώς και τους ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που δεν έχουν την ιδιότητα να κολλούν στα δόντια
  • Περιορίστε τον καφέ, επειδή έχει την ιδιότητα να χρωματίζει τα δόντια
  • Αποφύγετε το κάπνισμα, επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου σκουραίνει τα δόντια
  • Μετά το φαγητό αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας, να τα ξεπλένετε με νερό για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των τροφών και κατόπιν να μασάτε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μια μαστίχα.
  • Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Κάθε φορά που τρώμε, το pH του στόματος μειώνεται μέσα σε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων τα οξέα που παράγονται στο στόμα διαβρώνουν την εξωτερική στοιβάδα της αδαμαντίνης. Σταδιακά το pH του στόματος επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, αλλά εάν συνεχίσουμε το τσιμπολόγημα, τότε τα δόντια παραμένουν διαρκώς εκτεθειμένα στα διαβρωτικά οξέα.