Την αντικαρκινική δράση του πικρού πεπονιού (Momordica Charantia) αναδεικνύουν τα πορίσματα νέας έρευνας, από το Πανεπιστήμιο Saint Louis του Μιζούρι, η οποία δημοσιεύτηκε στο Cell Communication and Signaling. Πειράματα σε ποντίκια, έδειξαν πως το εκχύλισμα του λαχανικού φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης και εξάπλωσης καρκινικών κυττάρων.
Το πικρό πεπόνι, γνωστό και ως γκόγια, έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως γιατρικό στην Ινδία, ενώ χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην τοπική κουζίνα της Οκινάουα της Ιαπωνίας, το σύμπλεγμα νησιών με έναν από τους υψηλότερους πληθυσμούς ατόμων ηλικίας άνω των 100 ετών
Η καθηγήτρια Ratna Ray, επικεφαλής της έρευνας, έχοντας μεγαλώσει στην Ινδία και γνωρίζοντας τις φημισμένες θεραπευτικές ιδιοτήτες του γκόγια, θέλησε να διαπιστώσει αν μπορεί να φανεί χρήσιμο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Σε αρχικό στάδιο, πειραματίστηκαν με το εκχύλισμα γκόγια σε καρκινικά κύτταρα διαφόρων τύπων -μαστού, προστάτη και κεφαλής – και διαπίστωσαν πως το εκχύλισμα διέκοψε την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και άρα κρίθηκε πιθανότατα αποτελεσματικό στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου.
Σε πειράματα που έγιναν αργότερα σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι το φυτικό εκχύλισμα κατάφερε να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καρκίνου της γλώσσας.
Στην πιο πρόσφατη μελέτη τους, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει πού οφείλεται η αντικαρκινική δράση του γκόγια.
Μελετώντας την επίδραση του εκχυλίσματος σε καρκινικούς όγκους στη γλώσσα και το στόμα ποντικιών, παρατήρησαν ότι το εκχύλισμα αλληλεπιδρά με τα μόρια που επιτρέπουν την κυκλοφορία της γλυκόζης (απλά σάκχαρα) και των λιπαρών στον οργανισμό συχνά «θρέφοντας» τα καρκινικά κύτταρα και επιτρέποντάς τους να αναπαραχθούν.
Με την παραπάνω αλληλεπίδραση, το εκχύλισμα γκόγια ουσιαστικά σταμάτησε την ανάπτυξη του όγκου και πέτυχε ακόμη και την εξόντωση ορισμένων καρκινικών κυττάρων.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το πικρό πεπόνι θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στον άνθρωπο, κάτι που η επιστημονική ομάδα δεσμεύεται να ερευνήσει.