Το σώμα μας φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας περιέχει δέκα φορές περισσότερους μικροοργανισμούς από τα ανθρώπινα κύτταρα. Το πεπτικό μας σύστημα φιλοξενεί πάνω από 1.000 είδη βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια ζουν μέσα στο πεπτικό μας σύστημα, βοηθώντας στη διάσπαση των τροφών και στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Όλα αυτά τα βακτήρια ανταγωνίζονται για μια θέση πάνω στα τοιχώματα του εντέρου μας. Ωστόσο, δεν είναι όλα καλά και ωφέλιμα για την υγεία μας. Κάποια είναι παθογόνα και παράγουν τοξίνες. Αναπτύσσονται όταν η διατροφή είναι πλούσια σε ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και επεξεργασμένες τροφές. Η ανάπτυξη κακών βακτηρίων οδηγεί σε φλεγμονή και χρόνιες ασθένειες. Επιπλέον, η χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει όλα τα καλά βακτήρια, καθιστώντας την εντερική οδό επιρρεπή σε ανεξέλεγκτη αποίκηση από κακά βακτήρια.

Η ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια καθορίζει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το 70-80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό

Παρόλο που η σύγχρονη δυτική ιατρική αγνοεί συνήθως αυτό το γεγονός, το 70-80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα. Η ισχυρή παρουσία ανοσοποιητικών κυττάρων στο πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη, ώστε να παγιδεύονται, να σκοτώνονται και να απομακρύνονται ξένοι εισβολείς και τοξίνες που εισχωρούν στο σώμα μας με τις τροφές που τρώμε.

Προβιοτικά: Υγιή βακτήρια

Εξασφαλίζοντας τακτική λήψη καλών, ωφέλιμων για την υγεία βακτηρίων, επιτυγχάνουμε ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Εκτενής έρευνα στον τομέα των προβιοτικών τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης εντερικής χλωρίδας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση αυτοάνοσων ασθενειών, τη μείωση αλλεργιών και δυσανεξιών και, τέλος, την πρόληψη του καρκίνου.

Παραφράζοντας έναν ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε επαρκή ποσότητα, παρέχουν οφέλη στην υγεία του ξενιστή». Ο όρος «προβιοτικό» προέρχεται από τη λέξη «προ», που σημαίνει «προώθηση», και «βιοτικό», που αντιπροσωπεύει τη «ζωή».

Οι αντικαρκινικοί μηχανισμοί των προβιοτικών

Ορισμένα προβιοτικά έχει αναφερθεί ότι ενεργοποιούν συγκεκριμένους αντικαρκινικούς μηχανισμούς. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια βελτιώνουν τις εσωτερικές συνθήκες των εντέρων, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων που σχηματίζουν τα εντερικά τοιχώματα. Μειώνουν τη βλάβη στο DNA των εντερικών κυττάρων, καθώς και το οξειδωτικό στρες, παράγοντας αντιοξειδωτικά.

Τα προβιοτικά εξουδετερώνουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες από το έντερο, όπως τις αφλατοξίνες, και βελτιώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού. Μελέτες σε εργαστήρια και ζώα έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά εμποδίζουν την εξέλιξη του καρκίνου και παράγουν αντικαρκινικά συστατικά που σκοτώνουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα.

Από έρευνες βλέπουμε ότι η μακροχρόνια λήψη προβιοτικών από το γιαούρτι σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά καρκίνου του μαστού, του εντέρου και του ορθού αλλά και της ουροδόχου κύστης.

Συστάσεις

1.Λαμβάνετε προβιοτικά καθημερινά.

2. Για να έχετε καλή λήψη προβιοτικών μέσω της διατροφής, καταναλώνετε καθημερινά μία μερίδα κεφίρ ή πρόβειο γιαούρτι που να περιέχει μόνο γάλα και βακτήρια γαλακτικού οξέος.

3.Τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος να παίρνετε καλά βακτήρια. Το ξινολάχανο, οι πίκλες και το κίμτσι, είναι καλά παραδείγματα τέτοιων λαχανικών. Το ξινολάχανο προέρχεται από τη Γερμανία και αποτελείται από ψιλοκομμένο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση από βακτήρια γαλακτικού οξέος. Το κίμτσι είναι ένα παραδοσιακό κορεάτικο πιάτο από λαχανικά με διάφορα καρυκεύματα.

3.Το μίσο, το νάτο και το τέμπε είναι προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Προέρχονται από την ασιατική κουζίνα και συμβάλλουν στη λήψη ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων.

4.Σήμερα, υπάρχει στην αγορά κεφίρ από νερό ή νερό καρύδας, έτσι όσοι έχετε δυσανεξία στο γάλα ή απλά το αποφεύγετε μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση του κεφίρ.

5. Εισάγετε τα προβιοτικά σταδιακά στη διατροφή σας ξεκινώντας με μικρή δόση (π.χ. ένα κουταλάκι ξινολάχανο) και αυξάνοντας τη σταδιακά.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα