homescreen

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο


ygeiamou.gr team

Μια βιταμίνη που υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύει το DNA και σχετίζεται με την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που περιέχουν τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, επηρεάζει τη σύνθεση και τη μεθυλίωση του DNA. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου, καθώς οδηγεί σε καταστροφή του DNA.

Στο άρθρο τους Chemoprevention of Colon Cancer by Calcium, Vitamin D and Folate: Molecular Mechanisms, ο Σέρτζιο Α. Λάμπρεχτ και ο Μάρτιν Λίπκιν περιγράφουν πώς η χαμηλή λήψη φυλλικού οξέος από τη διατροφή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια διατροφή χαμηλή σε φυλλικό οξύ έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη μεθυλίωση και την ελαττωματική σύνθεση του DNA.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αστάθεια και διάσπαση των χρωμοσωμάτων και σε αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων μεταλλάξεων που οδηγούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: Anticancer: Η προληπτική δύναμη των τροφών – Οδηγός διατροφής για να μειώσετε ον κίνδυνο του καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, Εκδόσεις Διόπτρα



Απόρρητο Απόρρητο