homescreen

To comfort food ακόμη πιο υγιεινό

To comfort food ακόμη πιο υγιεινό


Χαράλαμπος Νικόπουλος

Έξυπνες ιδέες για να γίνουν τα αγαπημένα μας φαγητά πιο υγιεινά

Το Comfort Food είναι το φαγητό που μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία. Σε κάποιες περιπτώσεις διότι θυμίζει την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς σε κάποιες άλλες, επειδή ο ισορροπημένος γευστικός χαρακτήρας του αρέσει σε όλους. Είναι το φαγητό που μας δίνει ευχαρίστηση και στο στομάχι και στον εγκέφαλο, είναι αυτό που έχει χορταστική διάσταση και απολαυστική. Συνήθως όμως έχει και κάποια αρνητικά με τις θερμίδες να είναι ένα από αυτά και τον γενικά παχυντικό χαρακτήρα. Φροντίζοντας κάποιες λεπτομέρειες, το είδος αυτού του φαγητού γίνεται και υγιεινό. Ιδού ορισμένα τέτοια πιάτα.

Λαζάνια λαχανικών
Ποιος δεν αγαπάει τα λαζάνια; Κανείς μάλλον. Αντί να τα φορτώσετε με λιπαρά τυριά και αλλαντικά, προτιμήστε να τα γεμίσετε με λαχανικά. Πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, πράσο, καρότο, είναι ορισμένα από αυτά. Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να το φτιάξετε με ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Σπαγγέτι με φρέσκια ντομάτα
Χρησιμοποιήστε αποκλειστικά ελαιόλαδο σε αυτήν τη συνταγή και στη σάλτσα χρησιμοποιήστε μόνο φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και βότανα της ελληνικής γης, από βασιλικό και δεντρολίβανο μέχρι ρίγανη και θυμάρι.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο
Αφαιρέστε την πέτσα και το λίπος από τα μπούτια και το στήθος του κοτόπουλου, χρησιμοποιήστε μόνο ελαιόλαδο, μπαχαρικά και λεμόνι. Μειώστε το αλάτι και αυξήστε τα μυρωδικά, για ένα ακόμη περισσότερο υγιεινό γεύμα.

Ψητή πατάτα με κιμά και φασόλια (τσίλι)

Είναι δύσκολο να θεωρηθεί μια ψητή πατάτα ως μέρος ενός καλού, σπιτικού γεύματος. Ωστόσο, δεν φταίει η πατάτα για αυτό, αλλά τα ανθυγιεινά συνοδευτικά που τη σκεπάζουν (αλάτι, βούτυρο, μπέικον, κρέμα γάλακτος). Αντ’ αυτού, φτιάξτε τη σκέτη με τσίλι (από μοσχαρίσιο κιμά και κόκκινα φασόλια) και απολαύστε ένα πραγματικά θρεπτικό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ομελέτα με μανιτάρια και ρόκα
Ένα πλήρες πρωτεϊνικό γεύμα εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων και λιπαρών. Εδώ το μυστικό είναι να μην επιβαρύνετε το πιάτο με αλλαντικά, τυριά, πατάτες και άλλα παχυντικά πράγματα.

Ένα μικρό μυστικό
Μπορείτε να κάνετε όλα τα ανθυγιεινά γεύματα πιο υγιεινά, αρκεί να τα παρασκευάσετε εσείς. Θα γλιτώσετε ακόμη και το 50% των θερμίδων. Επίσης, θα γλυτώσετε όλα αυτά τα πρόσθετα. Για παράδειγμα, φτιάχνοντας εσείς τη μαγιονέζα (με αυγά και ελαφρύ ελαιόλαδο) και τηγανίζοντας εσείς τα πατατάκια, θα μπορέσετε να εξοικονομήστε έως και το 50% των θερμίδων, αλλά να απολαύσετε εξίσου το αγαπημένο σας comfort food. Με το ίδιο πνεύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυριά και αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά για την αγαπημένη σας πίτσα, για παράδειγμα. Το «κόλπο» είναι να αντικαστήσετε το φυσικό με το επεξεργασμένο, το σπιτικό με το αγοραστό.