Μια καινοτόμος μελέτη διαπιστώνει ότι τα επίπεδα νατρίου και καλίου, ενδεικτικά της διατροφής που ακολουθεί ένας άνθρωπος, μπορεί να αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης μελλοντικής κατάθλιψης στους εφήβους.
Ο αριθμός των εφήβων που υποφέρουν από κατάθλιψη εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της βελτιωμένης διάθεσης στους ενηλίκους, ωστόσο λίγες είναι οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην εκδήλωση της κατάθλιψης στους εφήβους.
Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, λοιπόν, παρακολούθησαν 84 μαθητές του γυμνασίου, που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, για μια περίοδο 18 μηνών. Η μελέτη επικεντρώθηκε στον αστικό, Αφρο-αμερικανικό νεανικό πληθυσμό »που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο να ακολουθεί μια κακή διατροφή όσο και να εκδηλώσει κατάθλιψη», εξηγούν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα ούρων των συμμετεχόντων κατά την έναρξη και τη λήξη της μελέτης και ανέλυσαν τα επίπεδα νατρίου (αλάτι) και καλίου σε αυτά. Το νάτριο στα ούρα έχει αποδειχθεί βάσιμος δείκτης της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει τακτικά ένα άτομο και ενδεχομένως να υποδεικνύει και την κατανάλωση επεξεργασμένων, ανθυγιεινών τροφίμων.
Αντίστοιχα, το κάλιο στα ούρα αποτελεί επίσης δείκτη της γενικότερης ποιότητας του φαγητού, με τις υψηλότερες εκκρίσεις καλίου να σχετίζονται θετικά με μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών και πουλερικών. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, αντίθετα, όπως ακριβώς και τα υψηλά επίπεδα νατρίου, σχετίζονται με την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και άλλων επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής.
Τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου και τα χαμηλότερα επίπεδα καλίου δεν σχετίστηκαν με συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχική ανάγνωση της μελέτης, αλλά μπορούσαν να προβλέψουν μεγαλύτερη κατάθλιψη στο τέλος της. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στη διάθεση «χτίζονται» με την πάροδο του χρόνου.
«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κάλιο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συχνότητας εκδήλωσης κατάθλιψης στους εφήβους», σημειώνουν καταληκτικά οι ερευνητές.