Τη διατροφή των ανθρώπων που συνήθως κοιμούνται καλά, φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο μία νύχτα κακού ύπνου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychologist.
Στην έρευνα συμμετείχαν 32 φοιτητές εκ των οποίων οι μισοί είχαν συμπτώματα αϋπνίας και στόχος ήταν να εντοπιστεί πόσο ο κακός ύπνος επηρεάζει τη διατροφή.
Οι ερευνητές υπό την καθοδήγηση της Δρ. Caterina Lombardo παρακολούθησαν την ποιότητα ύπνου των φοιτητών με τη χρήση ειδικών εφαρμογών.
Όλοι οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν στο εργαστήριο για δύο βράδια. Στο πρώτο βράδυ άπαντες μπορούσαν να κοιμηθούν κανονικά ενώ στο δεύτερο ο ύπνος τους δεν έπρεπε να ξεπερνά τις πέντε ώρες.
Όταν ξυπνούσαν, οι συμμετέχοντες πήγαιναν στο εργαστήριο χωρίς να τρώνε πρωινό ή να έχουν πιει τίποτα πέρα από νερό.
Σε όλα τα πρωινά, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τρεις υπολογιστικές εργασίες έτσι ώστε το μυαλό τους να ξεφύγει από την πραγματική μελέτη. Ακολούθως, ένας μεγάλος μπουφές με ποικιλία αλμυρών και γλυκών τροφών τους περίμενε και άπαντες μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.
Πάνω στο τραπέζι υπήρχαν τροφές όπως μπισκότα, κρουασάν, πραλίνα φουντουκιού, χυμοί φρούτων και καφές.
Μετά την αναχώρηση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσες θερμίδες και ποια θρεπτικά συστατικά επέλεξαν.
Βάσει των αποτελεσμάτων, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των ανθρώπων με αϋπνία έφαγαν λιγότερο μετά και από τα δύο βράδια, συγκριτικά με τους φοιτητές που θεωρείτο ότι κοιμούνται καλά. Η εξέταση του τι κατανάλωσαν έδειξε επίσης ότι έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες και λιπαρά.
Από την άλλη μεριά, όσοι συνήθιζαν να κοιμούνται επαρκώς αλλά στερήθηκαν ύπνο και επίσης είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), έφαγαν περισσότερο φαγητό συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι επιλογές τροφών δεν επηρεάζονται μόνο από τον ύπνο μιας βραδιάς αλλά από συνήθειες που εδραιώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου δεν αύξανε την πρόσληψη τροφών σε αμφότερες τις ομάδες». Ωστόσο όταν έλεγξαν τον ΔΜΣ, οι αναλύσεις έδειξαν πως μετά τη στέρηση ύπνου, οι υπέρβαροι χωρίς πρόβλημα αϋπνίας κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες», εξήγησαν οι ερευνητές.