Ένα πολυακόρεστο ω-6 λιπαρό οξύ έχει την δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, που δημοσιεύθηκε στο Biochimica et Biophysica Acta-Molecular Basis of Disease.

Οι ερευνητές, που έλαβαν χρηματοδότηση από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, διαπίστωσαν ότι το Διόμο-γ-Λινολενικó οξύ (DGLA), ένα πολυακόρεστο ω-6 λιπαρό οξύ μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, η οποία αποτελεί βασική αιτία καρδιακής νόσου.

«Ενώ τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια έχει τεκμηριωθεί ότι είναι αποτελεσματικά έναντι της αθηροσκλήρωσης, ο λόγος των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η έρευνα μας δείχνει ότι το DGLA έχει θετική επίδραση στην αθηροσκλήρωση σε διάφορα στάδια, ειδικά ελέγχοντας βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με την φλεγμονή και την ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν και να επεξεργάζονται την χοληστερόλη. Επίσης παρατηρήσαμε την προστατευτική δράση του DGLA στα κύτταρα του ενδοθηλίου και των μαλακών μυϊκών κυττάρων, δύο ειδών κυττάρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση», εξηγεί ο καθηγητής Dipak Ramji από τη Σχολή Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα για τους επιστήμονες είναι να μπορούσαν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα της μελέτης και στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος προκαλεί έναν στους τρεις θανάτους παγκοσμίως.

Η αθηροσκλήρωση που αποτελεί βασική αιτία καρδιαγγειακής νοσηρότητας προς το παρόν αντιμετωπίζεται μεν αλλά συνοδεύεται από πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για νέες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισής της.