Το χειμώνα οι ξηροί καρποί στην Ελλάδα αυξάνουν τη δημοφιλία τους αρκετά, λόγω και του ότι η τιμή τους πέφτει λόγω εποχικότητας. Αυτό αφορά τόσο τους εγχώριους όσο και τους εισαγωγής, καθώς και σε εκείνες τις χώρες η τιμή υποχωρεί. Η διατροφική τους αξία, βέβαια, είναι διαχρονική.
Μαζί με τα παχιά, λιπαρά ψάρια των βόρειων θαλασσών και τις σαρδέλες, τον γαύρο και τα άλλα αφρόψαρα της Μεσογείου αποτελούν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά Ω3. Τα Ω3 έχουν αντιγηραντικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ξηροί καρποί και τα ψάρια είναι επίσης πλούσια και στο αμινοξύ αργινίνη. Ο συνδυασμός Ω3 – αργινίνης έχει έξτρα ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία βελτιώνοντας μια σειρά από δείκτες.
Οι περισσότεροι γιατροί στις ΗΠΑ τα έχουν προσθέσει στη διατροφή τους και στις διατροφικές τους συστάσεις, όχι τόσο ως προτροπή αλλά ως διαταγή! Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τα οφέλη της λήψης 70 γραμμαρίων ξηρών καρπών (μίας χούφτας περίπου) την εβδομάδα, σε 22.000 γιατρούς και 86.000 νοσοκόμες. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Μείωση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά 47% και 30% ελάττωση εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ακόμη, σε εκείνους που κατανάλωναν δύο φορές την εβδομάδα από 70 γραμμάρια ξηρών καρπών παρουσιάστηκε μείωση της χοληστερίνης κατά 12% και της πιθανότητας εμφράγματος κατά 25%!
Τα αμύγδαλα είναι οι πρωταγωνιστές της ομάδας. Περιέχουν ασβέστιο και φυτικές ίνες περισσότερο από κάθε άλλον καρπό, αλλά και βιταμίνη Ε, θειαμίνη και σίδηρο. Επίσης, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, αν και δεν είναι ισάξιες βιολογικά με τις ζωικές πρωτεΐνες. Τα καρύδια είναι τα πλέον πολυθερμιδικά, με 642 θερμίδες και 24 γραμμάρια πρωτεΐνες στα 100 γραμμάρια –όσες πρωτεΐνες έχουν δηλαδή και τα αράπικα φιστίκια.
Συμπερασματικά, οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά, στις αρθρώσεις αλλά και στο νευρικό σύστημα και αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την κατανάλωσή τους.