Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ben-Gurion (BGU) με επικεφαλής τον καθηγητή Iris Shai δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη σχετικά με τις συνέπειες του συνδυασμού μεσογειακής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και άσκησης.

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες στο σώμα 278 παχύσαρκων ατόμων, χαρτογραφώντας τα αποθέματα λίπους τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια 18μηνη δοκιμαστική περίοδο, για να αναλύσουν τα αποτελέσματα των διάφορων διατροφικών επιλογών στην εναπόθεση λίπους στο σώμα.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή χαμηλών υδατανθράκων μειώνει περισσότερο την ποσότητα του λίπους γύρω από το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας, σε σχέση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών με παρόμοιο αριθμό θερμίδων. Σημειώνεται ότι, η αυξημένη ποσότητα ηπατικού λίπους είναι συνδεδεμένη με το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη τύπου 2 και τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, ανάμεσα στις δύο διατροφές, η απώλεια βάρους αποδείχθηκε σχεδόν η ίδια. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μείωσε την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους που αποθηκεύεται στο στομάχι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια σημαντική μείωση της τάξης του 30% στο ηπατικό λίπος σε συνδυασμό με μέτρια απώλεια βάρους είναι η κίνηση-κλειδί για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την παχυσαρκία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα με τη μέτρια απώλεια βάρους των συμμετεχόντων στη μελέτη, το λίπος γύρω από την καρδιά μειώθηκε κατά 11% και το σπλαχνικό λίπος κατά 25%, ενώ το παγκρεατικό και μυϊκό λίπος μειώθηκαν κατά 1% και 2% αντίστοιχα.

«Η μείωση του ηπατικού λίπους είναι ένας καλύτερος παράγοντας πρόβλεψης για τη μακροπρόθεσμη υγεία σε σχέση με το σπλαχνικό λίπος, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούταν ο βασικότερος παράγοντας. Τα ευρήματα της μελέτης μας συνεισφέρουν σημαντικά στην ολοένα και καλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι, για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους, το υπερβολικό ηπατικό λίπος δεν είναι απλώς ένα σημάδι κινδύνου για την υγεία σχετιζόμενου με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Είναι, επίσης, και η αιτία του», σχολιάζει ο Δρ. Shai και καταλήγει:

«Τελικά, η υγιεινή διατροφή, παράλληλα με τη συνεπή, μέτρια απώλεια βάρους έχει πολύ πιο σημαντική επίδραση στα επίπεδα σωματικού λίπους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε ακόμη:

Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Λιπώδες ήπαρ – Ασφάλιση: Πώς καλύπτεται η εξέταση που δείχνει την προχωρημένη νόσο

Λιπώδες ήπαρ: Πειραματικό φάρμακο δίνει ελπίδα στους ασθενείς