Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι είναι σύμμαχος στο κυνήγι της μακροζωίας. Αυτό που μάλλον δεν ήταν γνωστό και αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH Zurich) και το Πανεπιστήμιο της Ιένας που δημοσιεύεται στο Aging, είναι ο παράδοξος τρόπος που το βότανο θωρακίζει την υγεία μας.

Η κυρίαρχη θεωρία αποδίδει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στις κατεχίνες του, την επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG)  και την επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών και έχουν συνδεθεί με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα ή το DNA.

Εντούτοις, τα πειράματα της ομάδας σε νηματώδη σκουλήκια C. elegans έδειξαν ότι οι κατεχίνες προωθούν το οξειδωτικό στρες αντί να το αποτρέπουν, πετυχαίνοντας όμως μακροπρόθεσμα βελτίωση στους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων και του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό στρες και κατ’ επέκταση περισσότερα χρόνια ζωής.

Πράσινο τσάι όπως εμβόλιο

«Στην πραγματικότητα, οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες, δεν είναι αντιοξειδωτικά αλλά βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού όπως ο εμβολιασμός», εξήγησε ο Δρ Michael Ristow, Καθηγητής Ενεργειακού Μεταβολισμού από Τμήμα Επιστημών Υγείας και τεχνολογίας του ETH Zurich.

Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά χάρη στην ενεργοποίηση γονιδίων που παράγουν ένζυμα όπως το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD) και η καταλάση (CTL) τα οποία αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Και ο εν λόγω μηχανισμός δεν αποτελεί αποκλειστικότητα του πράσινου τσαγιού.

Η γυμναστική όπως και η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων προάγουν την ευεξία και μακροβιότητα προκαλώντας βραχυπρόθεσμα οξειδωτικό στρες, όπως έδειξαν αντίστοιχα μελέτη της ομάδας του Δρ Ristow (2009) και αρκετές έρευνες σε πειραματόζωα, των οποίων τα ευρήματα βρίσκουν εφαρμογή και στους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι βασικές βιοχημικές διεργασίες με τις οποίες οι οργανισμοί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες από η δράση του οξυγόνου είναι παρούσες σε όλη την εξελικτική πορεία των ειδών, από τη μονοκύτταρη μαγιά μέχρι τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Δρ Ristow, μπορεί κανείς να καταναλώνει με ασφάλεια πράσινο τσάι καθημερινά, όχι όμως εκχυλίσματα, αποστάγματα, συμπυκνώματα και παρασκευάσματα του βοτάνου λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κατεχίνες που καταλήγουν τοξικές για τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης

Το δημοφιλές ρόφημα με την αντικαρκινική δράση

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο

Το αντιοξειδωτικό ρόφημα που μάχεται τις σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων