Μια χούφτα αμύγδαλα, είναι μια χούφτα γεμάτη υγεία για το σώμα μας. Η ελληνική υπερτροφή αποδεικνύει πολύ εύκολα πως παρά την υψηλή της περιεκτικότητα σε θερμίδες αποτελεί έναν μικρό διατροφικό θησαυρό και για την απώλεια βάρους. Ο γευστικός γλυκός καρπός λοιπόν που το μεγαλύτερο ποσοστό του στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Θεσσαλία με μία μόλις χούφτα (28 γραμμάρια) μας δίνει περισσότερο από το 1/3 της ποσότητας βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Συνάμα «κρύβουν» και αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, πρωτοστατούντων των μονοακόρεστων λιπαρών, σαν αυτά δηλαδή που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο.

Μάλιστα, μία χούφτα αμύγδαλα θα μας δώσει περίπου ίση ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών με αυτή που θα βρούμε σε μια κουταλιά της σούπας. Ακριβώς λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, τα αμύγδαλα (όπως και όλοι οι ξηροί καρποί άλλωστε) αποδίδουν αρκετές θερμίδες, 160 για κάθε χούφτα των 28γρ., και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Η ανατροπή και η βοήθεια στην απώλεια βάρους

Κάθε διαιτολόγος είναι προσεκτικός όταν συντάσσει ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους με τις «πυκνές» σε θερμίδες τροφές. Με τις τροφές δηλαδή που σε μικρό όγκο αποδίδουν πολλές θερμίδες. Τα αμύγδαλα είναι μια πυκνή θερμιδικά τροφή που όμως, αν τη «διαχειριστούμε» έξυπνα, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τη σιλουέτα μας, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά στη μάχη κατά των περιττών κιλών.

Η έξυπνη διαχείριση έγκειται:

Στην προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης. Όταν σας δίνεται οδηγία για κατανάλωση μιας χούφτας, περιοριστείτε στη μια χούφτα. Αν σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε μετρήστε προκαταβολικά την ενδεδειγμένη ποσότητα κατανάλωσης, τοποθετήστε τη σε μια σακουλίτσα τροφίμων και πάρτε αυτή μαζί σας, αντί για όλη τη συσκευασία.

Στην επιλογή ανάλατων αμυγδάλων -τα αλατισμένα, πέρα από την όποια επιβάρυνση λόγω αλατιού, ανοίγουν την όρεξη για μεγαλύτερη  κατανάλωση.

Στην αντικατάσταση ενός πλούσιου σε σάκχαρα σνακ με ίσης θερμιδικής αξίας αμύγδαλα. (Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα σάκχαρα ενδέχεται να έχει μια μπάρα δημητριακών ή ένα ποτήρι χυμού, που τα θεωρείται ιδανικά σνακ;)

Σε μελέτη μάλιστα επιβεβαιώθηκε η θετική επίδραση των αμυγδάλων στον κορεσμό και στην ικανοποίηση του αισθήματος πείνας.

Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος – Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα