Ακόμα και μια διατροφική παρασπονδία έχει άμεση επίπτωση στα αιμοφόρα αγγεία σας, τουλάχιστον σε κυτταρικό επίπεδο, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές μετά από πειράματα που έκαναν.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοπαθολογίας στη Βαλτιμόρη, η κατανάλωση χαμπουργκερ, πίτσας και αλλαντικών ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα προάγει την σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) αλλάζοντας γρήγορα την δομή τους.

Η αθηροσκλήρωση είναι κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις υποστηρίζουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τελικά πιο επιβλαβή για την υγεία, απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπινες κυτταρικές σειρές έδειξαν ότι δύο μορφές της LDL («κακής») χοληστερόλης προκαλούν τη ζημιά. Πρόκειται για την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη και την λιγότερο γνωστή οξειδωμένη LDL, που παράγεται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα τρωκτικά σιτίστηκαν είτε με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, είτε με δυτικού τύπου διατροφή που είχε τα ίδια επίπεδα λιπαρών, πρωτεΐνης και υδατανθράκων με αυτά σε ένα κλασσικό μενού εστιατορίου με πρόχειρο φαγητό.

Τα πειραματόζωα που έκαναν δυτικού τύπου διατροφή εμφάνιση αθηροσκλήρωση σε επίπεδο ενδοθηλιακών κυττάρων στο εξωτερικό τοίχωμα των αρτηριών τους.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο είδος της που οι επιστήμονες μετρούν τόσο την LDL όσο και την οξειδωμένη LDL και εν συνεχεία εφαρμόζουν τις ίδιες συγκεντρώσεις σε καλλιεργημένα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Πράγματι και στις ανθρώπινες κυτταρικές σειρές παρατηρήθηκαν παθολογικά επίπεδα και των δύο μορφών LDL που με τη σειρά τους προκάλεσαν αθηροσκλήρωση.

«Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ακόμα και μια μικρή ποσότητα οξειδωμένης LDL προκαλούσε δραματικές αλλαγές στη δομή της κυτταρικής μεμβράνης προς το χειρότερο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αλλαγές στα λιπίδια του αίματος μέσω της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά την ποιότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι αλλαγές στο επίπεδο της κυτταρικής μεμβράνης επιτρέπουν την έναρξη των διαδικασιών που χαρακτηρίζουν την αθηροσκλήρωση», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Manuela Ayee.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο μια γαλλική μελέτη συσχέτισε τον θάνατο 45.000 ατόμων από καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες παθήσεις με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, όπως τα χάμπουργκερ, οι πίτσες, τα μπισκότα και τα γλυκά.

Οι Γάλλοι ειδικοί υπογράμμιζαν στα συμπεράσματα της μελέτης ότι η κατανάλωση πολλών υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων (κυρίως τηγανητές πατάτες, έτοιμα προμαγειρεμένα γεύματα, λευκό ψωμί, αλλαντικά, δημητριακά με ζάχαρη και αναψυκτικά) μπορεί να μειώσει έως και κατά δέκα χρόνια το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.