Τα οικογενειακά προγράμματα υγείας κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια καθώς εξασφαλίζουν εκπτώσεις για τα μέλη της οικογένειας με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος των ασφαλίστρων.

Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας για μια τετραμελή οικογένεια (γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) με κόστος 1,000 ευρώ ετησίως. Αν ασφαλιστεί κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά τα ασφάλιστρα μπορεί να ανέλθουν συνολικά σε 1,500 ευρώ ετησίως.

Υπάρχει ωστόσο μια παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουμε για να μη μείνουμε ασφαλιστικά «ακάλυπτοι» ή για να μην αυξηθούν ξαφνικά τα ασφάλιστρά μας. Η παγίδα εμφανίζεται με την ενηλικίωση των παιδιών.

Όπως μας εξηγεί ο ασφαλιστικός  σύμβουλος κ. Δημήτρης Καραδήμος  για τις ασφαλιστικές εταιρίες το παιδί  θεωρείται ενήλικο στα 19 ή στα 25 αν σπουδάζει. Αυτομάτως αποχωρεί από το οικογενειακό συμβόλαιο. Τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι τρία:

  1. Το ή τα παιδιά αποχωρούν. Οι γονείς εξακολουθούν να καλύπτονται από το οικογενειακό πρόγραμμα υγείας. Το παιδί όμως αν θέλει να συνεχίσει να καλύπτεται με πρόγραμμα υγείας πρέπει να συνάψει νέο συμβόλαιο με νέους όρους το οποίο θα στοιχίζει ακριβότερα αφού δε θα έχει πλέον εκπτώσεις.
  2. Στην περίπτωση μιας μονογονεικής οικογένειας, όταν το παιδί ενηλικιώνεται μένει ακάλυπτος και ο γονέας. Η εταιρία θα προτείνει ένα άλλο πρόγραμμα στο γονέα από τα διαθέσιμα που έχει σήμερα στην αγορά, χωρίς τα προνόμια του οικογενειακού προγράμματος. Ο γονέας πρέπει να επιμείνει να του προτείνει ο ασφαλιστής ένα ατομικό πρόγραμμα  με αντίστοιχους όρους ώστε να μην χάσει παροχές και εκπτώσεις.
  3. Τα διαζύγια είναι μέσα στη ζωή. Οι γονείς χωρίζουν. αλλά διατηρούν καλές σχέσεις και σε ισχύ το οικογενειακό πρόγραμμα. Αν οι γονείς δε διατηρήσουν καλή σχέση, το οικογενειακό συμβόλαιο θα διαλυθεί ή θα το κρατήσει αυτός που μπορεί να πληρώνει καλύπτοντας και τα ανήλικα μέλη της οικογένειας.