Σαν σήμερα το 1970 απεβίωσε ο Αμερικανός ιολόγος Francis Peyton Rous, ο επιστήμονας που ανακάλυψε το 1910 τον ιό του σαρκώματος του Ρους (Rous sarcoma virus – RSV) και του οποίου «η ατρόμητη προσέγγιση στην Έρευνα για τον Καρκίνο ως επικεφαλής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Rockefeller είχε ως αποτέλεσμα μια ανακάλυψη που αναμόρφωσε την κατανόησή μας για τον καρκίνο και του χάρισε το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής το 1966», όπως επισημαίνει το Πανεπιστήμιο.
Η σημαντική ανακάλυψή του σχετικά με την σύνδεση ιών και καρκίνου, άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα που αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα. Μισό αιώνα από τον θάνατό του, το 1964, ήρθε στο φως ακόμη ένας ιός που σχετίζεται σπανίως με τον καρκίνο, αποτελεί ωστόσο από τους κοινότερους μεταξύ αυτών που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Mayo, μέχρι την ηλικία των 35 ετών το σύνολο σχεδόν των ατόμων θα έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του Epstein-Barr (EBV), τον ερπητοϊό που ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.
Λοιμώδης μονοπυρήνωση και συμβόλαιο υγείας
Ο ιός EBV μεταδίδεται εύκολα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από τον φορέα κατά βάση μέσω στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων (σάλιο), εξ ου και πάνω από το 90% των ανθρώπων μολύνεται στη διάρκεια της ζωής του και δη κατά τη νεαρή ηλικία. Λόγω της παρουσίας του ιού στο σάλιο και την μετάδοσή του με το φιλί, η λοιμώδης μονοπυρήνωση που προκαλεί αποκαλείται και «νόσος του φιλιού». Πιο ακριβής ωστόσο θεωρείται ο ορισμός της ως νόσος των νεαρών ενηλίκων, δεδομένου ότι εντοπίζεται κυρίως στις ηλικίες 15 έως 30 ετών.
Από τη μόλυνση μέχρι τα πρώτα συμπτώματα μεσολαβούν συνήθως 4 έως 6 εβδομάδες και, εφόσον εκδηλωθούν, είναι συχνά ήπια και κοινά με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των διογκωμένων λεμφαδένων, της κόπωσης, του πυρετού, της ανορεξίας, της κακουχίας, των εξανθημάτων, του πονόλαιμου και της μυϊκής αδυναμίας και σπανιότερα του πονοκεφάλου, της ναυτίας και του κοιλιακού άλγους.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα αποτελεί τη μόνη «θεραπεία» έως ότου ο ιός περιέλθει σε λανθάνουσα κατάσταση. Ως συνέπεια ωστόσο, η λοιμώδης μονοπυρήνωση αποτελεί και εκ των βασικών αιτιών νοσηλείας μικρών παιδιών και νεαρών ενηλίκων. Καθώς σε πλείστες περιπτώσεις θα επιλεχθεί ιδιωτική δομή υγείας, η απουσία ενός ασφαλιστηρίου υγείας θα κοστίσει σημαντικά έξοδα νοσηλείας, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται στα στοιχεία των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε βάθος δεκαετίας (2009-2019) οι Έλληνες αύξησαν το ποσοστό δαπανών υγείας (στο 7,1% από 6,5% του συνόλου εξόδων ανά νοικοκυριό και κατά +54% στη φαρμακευτική δαπάνη).
Πέραν της νοσηλείας, η προσθήκη πακέτου διαγνωστικών εξετάσεων -εξωνοσοκομειακή φροντίδα- στο βασικό συμβόλαιο υγείας ή η κατοχή του ως αυτόνομη σύμβαση, μπορεί να ανακουφίσει από δαπάνες για τους αναγκαίους διαγνωστικούς ελέγχους. Όπως εξηγούν οι γιατροί, η ύπαρξη του ιού EBV μπορεί να διαπιστωθεί με ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού, είτε ακόμα με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ανίχνευση αντιγόνων του ιού (ΕΒΝΑ 1, ΕΒΝΑ 2, LMP 1) και μοριακές τεχνικές (PCR κ.α.). Αρκεί ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο και με προσκόμιση του ιατρικού παραπεμπτικού.
Καρκίνος και αυτοάνοσες παθήσεις
Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σπανίως νευρολογικές, αιματολογικές, γενετικές και άλλες διαταραχές καθώς και κακοήθειες. Η παραμονή του σε λανθάνουσα κατάσταση εντός των Β-λεμφοκυττάρων δύναται να οδηγήσει σε εξαλλαγή τους σε καρκινικά, ενώ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση τύπων λεμφωμάτων (Πρωτοπαθές λέμφωμα Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, non-Hodgkin, Burkitt) και καρκίνου στον ρινοφάρυγγα. Έπειτα, έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ιός ενδέχεται να πυροδοτήσει αυτοάνοσα νοσήματα και συγκεκριμένα: ερυθηματώδη λύκο, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κοιλιοκάκη και διαβήτη τύπου 1.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να διαβάσετε πώς μεριμνά η ιδιωτική ασφάλιση για τις περιπτώσεις ατόμων με καρκίνο (εδώ) είτε με αυτοάνοσα νοσήματα (εδώ).
Διαβάστε επίσης
Γονείς: Όλα τα SOS για την ασφάλιση των παιδιών
Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο