Από τους θερμότερους υποστηρικτές της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην ασφάλιση και την περίθαλψη, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και CEO της Eurolife ERB insurance ανέλαβε για τρίτη φορά ως πρόεδρος το τιμόνι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του φορέα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ygeiamou.gr εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς το 2019, η οποία πιστεύει ότι θα αποτελέσει μέρος της λύσης, ιδίως σήμερα που το κοινωνικό κράτος δεν είναι πια εδώ. Προτεραιότητά του, να ενθαρρύνει το διάλογο με την πολιτεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών για συμπληρωματικές συντάξεις και παροχές υγείας αλλά και να συσταθεί ένα εθνικό σύστημα ασφάλισης των κατοικιών από σεισμό με χαμηλό ασφάλιστρο.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν σήμερα οι ιδιωτικές εταιρίες να καλύψουν την απουσία του κοινωνικού κράτους;

Την τελευταία δεκαετία οι παροχές του κράτους στις συντάξεις και την υγεία συρρικνώνονται συνεχώς. Αυτό προκύπτει αφενός από την πίεση που προκαλεί το δημογραφικό, αφετέρου από τις περικοπές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αύξηση στην ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Το 2016, η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών για την υγεία ήταν 7,4% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Η αύξηση αυτή δείχνει μια στροφή των πολιτών προς τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι εμείς που απασχολούμαστε με την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, έχουμε ένα μέλημα, έναν σκοπό: να βρισκόμαστε στον πλευρό των πολιτών, υποστηρίζοντας τις ανάγκες τους. Το συνταξιοδοτικό και η υγεία είναι οι προτεραιότητες του κράτους και των πολιτών και χρήζουν σοβαρής και συνετής αντιμετώπισης. Εμείς, ως κλάδος, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στην υγεία, οι οποίες βασίζονται σε ένα μοντέλο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Επιδιώκουμε το διάλογο με την Πολιτεία, καθώς έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να είμαστε μέρος της λύσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα τόσο στην τσέπη των ασφαλισμένων όσο και των επιχειρήσεων για να στηριχθεί μια συμπληρωματική ασφάλιση, όπως είναι τα επαγγελματικά ταμεία. Από την άλλη δε φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει κίνητρα και ελαφρύνσεις. (Η ΝΔ τουλάχιστον προεκλογικά το συζητάει.) Υπάρχει λύση κατά τη γνώμη σας;

Η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι μια λύση που έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πολλές χώρες, τόσο στις συντάξεις και την υγεία όσο και σε άλλους τομείς. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, κοινωνία, επιχειρήσεις και κράτος, τα προβλήματα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος δεν μπορεί μόνο του να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών στις συντάξεις και την υγεία, οπότε το να αναζητήσουμε λύσεις που περιλαμβάνουν την ιδιωτική ασφάλιση είναι πλέον μονόδρομος. Η συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση είναι μια λύση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Το 2018 η ασφαλιστική αγορά έδειξε μια μικρή ανάκαμψη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2019;

Είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς το 2019 και ο κύριος λόγος είναι ότι ο ίδιος ο κλάδος έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια: οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πολύ πιο ισχυρές κεφαλαιακά και έχουν προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια. Επιπλέον, υπάρχει ένας απαιτητικός και σοβαρός επόπτης, η Τράπεζα της Ελλάδος, και ένα αυστηρότατο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών, το Solvency II. Επιπροσθέτως, υπάρχει πραγματική ανάγκη για τις υπηρεσίες που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση. Στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να αναζητήσουμε λύσεις στην ασφαλιστική αγορά, καθώς το Κράτος μας παρείχε ένα πολύ καλό επίπεδο παροχών. Αυτό σήμερα δεν ισχύει, οπότε οι πολίτες θα αναζητήσουν άλλες λύσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως οι συντάξεις και η υγεία.

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και CEO της Eurolife ERB insurance

Η τραγωδία στο Μάτι κατέδειξε την ανυπαρξία κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών. Ως ένωση έχετε προτείνει ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάλυψη ομάδων πολιτών έναντι καταστροφών. Έχετε εισακουστεί;

Αυτό που συνέβη στο Μάτι ήταν πράγματι μία τραγωδία και όλοι ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. O ασφαλιστικός κλάδος ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και τάχιστα στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους, θέτοντας σε λειτουργία ειδικούς μηχανισμούς υποστήριξης και εξυπηρέτησης. Παράλληλα, οι εταιρείες κατέβαλαν αποζημιώσεις και προκαταβολές, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό γρηγορότερη ανακούφιση των πληγέντων. Οι συνολικές προβλέψεις των αποζημιώσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018, υπερβαίνουν τα 36 εκατ. ευρώ.

Μετά από μία φυσική καταστροφή έρχεται η ώρα της αποκατάστασης των ζημιών. Το κράτος, μην έχοντας κάνει άλλη πρόβλεψη, αναγκάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις στους πληγέντες, και μάλιστα από χρήματα που στην ουσία –και πόσω μάλλον σήμερα- δεν υπάρχουν και δεν έχουν προγραμματιστεί. Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αφήνεται στην τύχη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θεσπίζονται σχήματα καθολικής κάλυψης έναντι των φυσικών καταστροφών, με την εμπλοκή ασφαλιστών. Η καθολική συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων σε αυτά τα σχήματα έχει ως αποτέλεσμα το ασφάλιστρο να είναι πολύ προσιτό.

Η Ένωση έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από το σεισμό. Προχωρήσαμε σε μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών από σεισμό. Επιδιώκουμε το διάλογο με την Πολιτεία για αυτό το θέμα και ευελπιστούμε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχήμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Η μόνιμη ένσταση των πολιτών που σκέφτονται να υπογράψουν ένα ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο είναι το αιφνίδιο κραχ. Τα κρούσματα απάτης στο παρελθόν έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές. Τι θα απαντούσατε στις ενστάσεις του υποψήφιου που προβληματίζεται αν θα πρέπει να ασφαλιστεί η όχι;

Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ασφαλιστικών επιχειρήσεων που αποζημιώνουν εκατομμύρια ασφαλισμένους, με ευθύνη και επαγγελματισμό. Από το παρελθόν έχουν αλλάξει πολλά. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι πολύ περισσότερο φερέγγυες και αξιόπιστες. Το Solvency II που είναι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς, σε συνδυασμό με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ελέγχει διαρκώς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των κανόνων, οδηγεί στην θωράκιση της αξιοπιστίας του κλάδου.

Επιπλέον, ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει τη φερεγγυότητά μας: το 2009 είχαμε κεφάλαια €1.7 δισ., για τζίρο €5,5 δισ. – σχέση ένα προς τρία. Το 2019 έχουμε κεφάλαια €3,7 δισ, για τζίρο €4 δισ. – σχέση ένα προς ένα. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ένας κλάδος που για κάθε €1 πωλήσεων έχουμε €1 κεφάλαια. Στο μεταξύ, το 2012 οι μέτοχοι μας έβαλαν κεφάλαια €2.5 δισ. για να καλυφθούν οι απώλειες του PSI, ώστε να μην χάσει κανείς ασφαλισμένος ούτε ένα ευρώ. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομικός αναλυτής για να καταλάβει πως είμαστε αξιόπιστοι.