«Κατέβα από εκεί!», «Πρόσεχε εδώ», «Φύγε πιο μακριά», «Έλα πιο κοντά!»… Οι παραπάνω προσταγές έχουν βγει από τα χείλη κάθε γονιού με μικρά (ή μεγαλύτερα παιδιά) κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή κάποιας δραστηριότητας. Η διάσημη ψυχολόγος Panelope Leach εξηγεί πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού περιορίζοντας παράλληλα στο ελάχιστο την υστερία της επιτήρησης…
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν φωνάζουμε διαρκώς στο παιδί «Πρόσεχε!» επεμβαίνουμε ανάμεσα σε εκείνο και στο σώμα του. Έτσι, δεν το αφήνουμε να διαπιστώσει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, κι εφόσον δεν το αφήνουμε να μάθει, ενδεχομένως να προκαλέσουμε εκείνα ακριβώς τα ατυχήματα που με τόσο κόπο προσπαθούμε να αποφύγουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι τα καρούμπαλα και οι γρατζουνιές είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη έχοντας ωστόσο κατά νου τα εξής:
1. Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί όταν παίζει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ξεπεράσει τα όριά του. Δεν θα σκαρφαλώσει στην τέταρτη βαθμίδα στο πολύζυγο αν δεν μάθει πρώτα την τρίτη. Αφήστε το να ορίσει εκείνο το βήμα του. Να θυμάστε ότι οι μύες βελτιώνονται όταν χρησιμοποιούνται μέχρι του σημείου που αρχίζει η κόπωση: η ισορροπία βελτιώνεται με την εξάσκηση και με την επιτυχία εδραιώνεται το σθένος.
2. Προσοχή στα πειράγματα των άλλων παιδιών. Και το πιο λογικό παιδί θα καταφύγει σε ανόητους ηρωισμούς αν το φωνάζουν κοροϊδευτικά «μωρό». Θα πρέπει να υπενθυμίσετε και στο παιδί σας και στα άλλα παιδιά με τα οποία παίζει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη γενναιότητα και στην απερισκεψία.
3. Μην εμπιστεύεστε το παιδί σας στην επίβλεψη μεγαλύτερων παιδιών. Θα θέλει να αντιγράψει τα κατορθώματά τους.
4. Προσέχετε τα μηχανήματα. Όσο το παιδί δεν γνωρίζει ακόμη με σαφήνεια τις λειτουργίες του σώματός του, μην περιμένετε να ξέρει και πολλά για τη λειτουργία των μηχανημάτων, τα οποία συχνά έχουν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Θα ξαφνιαστεί βλέποντας ότι το αυτοκινητάκι με τα πεντάλ σταματάει πιο δύσκολα όταν τρέχει παρά όταν κινείται με χαμηλή ταχύτητα. Δεν θα θυμάται ότι δεν πρέπει να βάλει τα δάχτυλά του ανάμεσα στις ακτίνες στις ρόδες ή να προσέχει τα δάχτυλα του ποδιού του όταν αφήνει κάτω το καρότσι. Εργαλεία όπως το χλοοκοπτικό και το κλαδευτήρι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στα χέρια του, διότι δεν του είναι εύκολο να καταλάβει, πόσω μάλλον να λάβει υπόψη του, τη σχέση ανάμεσα στο πάτημα ενός κουμπιού και τις περιστρεφόμενες λεπίδες.
5. Πάνω από όλα, προσοχή στον δρόμο. Μπορεί το παιδί να δείχνει ότι καταλαβαίνει τους κανόνες οδικής ασφάλειας, αλλά δεν είναι σε θέση να τους εφαρμόσει, διότι δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά την ταχύτητα ή τις προθέσεις ενός κινούμενου οχήματος. Επιπλέον, όσο υπάκουο και αν φαίνεται (και σκοπεύει να είναι) την ώρα που του λέτε να μείνει στο πεζοδρόμιο, θα το ξεχάσει μόλις αποσπάσει κάτι άλλο την προσοχή του, όπως ένα γνωστό πρόσωπο στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Διαβάστε επίσης:
Επτά πράγματα που θα θυμάται από εσάς τα παιδί όταν μεγαλώσει
Κορωνοϊός: Πόσο ασφαλής είναι ο θηλασμός – Τι λένε οι ειδικοί