Η ασπιρίνη φαίνεται ότι περιορίζει τις πιθανότητες επανεμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ανάπτυξης των όγκων σύμφωνα με νέα έρευνα των επιστημόνων από το αμερικανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας και Θεραπείας του Νοσοκομείου City of Hope που δημοσιεύθηκε στο Carcinogenesis.
Μάλιστα οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν την σωστή καθημερινή δοσολογία ασπιρίνης που θα δράσει προφυλακτικά για τους ασθενείς, χωρίς να προκαλεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της γαστρορραγίας.
«Ορισμένοι μπορεί να χαρακτηρίσουν την ασπιρίνη ως θαυματουργό φάρμακο επειδή μπορεί να προλάβει ασθένειες που προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η αρθρίτιδα» είπε ο Ajay Goel, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής, Θεραπευτικής και Ογκολογίας του Νοσοκομείου City of Hope.
Ο Δρ. Ajay Goel τόνισε ότι η επιβλαβής δράση της ασπιρίνης στον βλεννογόνο του στομάχου είναι και ο λόγος που δεν συστήνεται ως θεραπευτικό μέσο πρόληψης αυτών των νόσων, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η σωστή δοσολογία που θα ωφελεί χωρίς να βλάπτει.
Η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα και σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα για να αντιστοιχηθεί η χορηγούμενη δόση ασπιρίνης με την ημερήσια λήψη ασπιρίνης από τον πληθυσμό των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο της έρευνα χορηγήθηκε στα πειραματόζωα ασπιρίνη χαμηλής δόσης (15mg/kg), μεσαίας δοσολογίας (50mg/kg) και υψηλής (100mg/kg) – το ανθρώπινο αντίστοιχο των 100, 300 και 600mg.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η δόση της ασπιρίνης, αυξανόταν και ο ρυθμός κυτταρικού θανάτου, ενώ ο ρυθμός κυτταρικής διαίρεσης μειωνόταν, γεγονός που σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν παρά να πολλαπλασιαστούν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό κυτταρικού θανάτου εξαρτήθηκε από την ποσότητα της ασπιρίνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασπιρίνη πυροδοτεί ένα φαινόμενο ντόμινο κυτταρικού θανάτου σε όλες τις κυτταρικές σειρές καρκίνου παχέος εντέρου που μελετήθηκαν αναξαρτήτως του γενετικού υπόβαθρου.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταστολή της ογκογένεσης σε ζωικά μοντέλα που είχαν περισσότερα γονίδια PIK3CA. Το εύρημα ήταν σημαντικό επειδή η μεταλλαγμένη έκδοση αυτών των γονιδίων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.
Οι ερευνητές έχουν πλέον προχωρήσει σε κλινικές μελέτες προκειμένου να αναλυθούν περαιτέρω τα στοιχεία και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές μεγαλύτερου εύρους έρευνες σε ανθρώπους.