Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας, και καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε συσσώρευση βακτηρίων στο αίμα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής και καρδιακής ανεπάρκειας.
Η νέα μελέτη, λοιπόν, εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ στοματικής υγιεινής και συχνότητας αυτών των δύο καταστάσεων.
Στην αναδρομική μελέτη κοόρτης συμμετείχαν 161.286 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών από την Κορέα, χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις μεταξύ 2003 και 2004, με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν να περιλαμβάνουν στοιχεία για το ύψος, το βάρος, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τις παθήσεις που έπασχαν οι συμμετέχοντες, τον τρόπο ζωής τους, τη στοματική υγεία και τις συνήθειες τους ως προς την στοματική υγιεινή.
Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, κατά τη διάρκεια της μετέπειτα παρακολούθησης μέσης διάρκειας 10,5 ετών, 4.911 συμμετέχοντες (3%) ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή και 7.971 άτομα (4,9%) καρδιακή ανεπάρκεια.
Το βούρτσισμα των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και 12% αντίστοιχα για την καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 10,5 ετών. Με άλλα λόγια αφιερώνοντας περίπου 15′ (5′ λεπτά το βούρτσισμα) στη φροντίδα της στοματικής υγιεινής φαίνεται να μειώνει και τον κίνδυνο δυο σοβαρών νόσων για την καρδιά μας.
Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και συννοσηρότητες, όπως η υπέρταση.
Κι ενώ η μελέτη δε διερεύνησε τους μηχανισμούς πίσω από τον συσχετισμό στοματικής υγιεινής και καρδιακής υγείας, μία πιθανότητα είναι ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τα βακτήρια που βρίσκονται στα μεσοδιαστήματα των δοντιών και των ούλων, αποτρέποντας έτσι την είσοδό τους στην αιματική κυκλοφορία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tae-Jin Song από το Πανεπιστήμιο Ewha Womans της Σεούλ σημείωσε ότι η ανάλυση ήταν περιορισμένη σε μία μόνο χώρα και ως μελέτη παρατήρησης δεν παρέχει αιτιώδη σχέση, αλλά η μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων και το εκτενές χρονικό διάστημα παρακολούθησης ενισχύουν την εγκυρότητα των ευρημάτων.
«Είναι πράγματι πολύ νωρίς να συστήσουμε το βούρτσισμα των δοντιών ως τρόπο πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Παρόλο που ο ρόλος της φλεγμονής στη συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αναπτυχθούν στρατηγικές προστασίας της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο επιστήμονας.