Τη γέννηση και δεύτερου παιδιού με τη μέθοδο της «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» ανακοίνωσε ελληνική επιστημονική ομάδα.
Στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στις 7:00 π.μ. από Ελληνίδα γυναίκα με βεβαρυμένο ιστορικό 10 αποτυχημένων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό είναι πολύ καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν.
Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, ενώ διατηρείται ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, και έρχεται να δώσει λύση σε προβλήματα υπογονιμότητας λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων αλλά και να προλάβει τη μετάδοση σοβαρών μιτοχονδρίων κληρονομούμενων παθήσεων.
Η ίδια επιστημονική ομάδα τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινώσει την πρώτη γέννηση παιδιού στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κλινικής έρευνας με τη μέθοδο της μεταφοράς μητρικής ατράκτου. Το βρέφος είναι σήμερα επτά μηνών και είναι απόλυτα υγιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οιγεννήσεις παιδιών με τη μέθοδο της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά σε κλινική έρευνα που οδηγεί σε εγκυμοσύνη και διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του ν. 3305/2005. Με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα η μέθοδος Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Επίσης, η μέθοδος της Μιτοχονδριακής Αντικατάστασης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως μέθοδος «Τριών Γονέων», όπως λανθασμένα είχε αναπαραχθεί από ελληνικά ΜΜΕ τον περασμένο Απρίλιο.