Μια ιδιαίτερη σχέση συνδέει την παχυσαρκία με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με την πρώτη νόσο να ευθύνεται για περισσότερα από τα οκτώ στα δέκα περιστατικά της δεύτερης. Έχει διαπιστωθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη σακχάρων και λιπαρών σε συνδυασμό με την ελλιπή σωματική άσκηση επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη, αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη ενω, σε προχωρημένο στάδιο, η έκκρισή της δεν επαρκεί για να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν κανόνα και πολλά παχύσαρκα άτομα δεν θα εμφανίσουν ΣΔ2. Το «παράδοξο» βρέθηκε στο μικροσκόπιο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ώστε να εντοπιστούν μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου και μελέτης του εντέρου, το ήπατος, των μυών και του λεκού λιπώδους ιστού σε περιραματόζωα, οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη καθώς και τα πιθανώς εμπλεκόμενα όργανα, βιολογικά μονοπάτια και γονίδια. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Medicine.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος
Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων αποικίζουν το έντερο και κάποια από αυτά σχετίζονται με την αντίσταση στη γλυκόζη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το εντερικό μικροβίωμα όπου αφθονούν τα βακτήρια Oscillibacter -σύνηθες μοτίβο σε άτομα που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου- συνδέθηκε με αύξηση μακροφάγων στην περιοχή του λευκού λιπώδους ιστού που αξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα Oscillibacter και η μεταλλοελαστάση (ΜΜΡ-12) που εκφράζεται κυρίως στα μακροφάγα και συμβάλλει στη διαδικασία μετανάστευσής τους στο σώμα, δεν αποτελούν ίσως τους μοναδικούς υπαίτιους για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Στο πλαίσιο παλαιότερης έρευνας, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Andrey Morgun και Natalia Shulzhenko, είχε αναπτύξει μέθοδο για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τύπων βακτηρίων που ελέγχουν την έκφραση των γονιδίων σε θηλαστικά και σχετίζονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η οποία έδειξε ότι τα βακτήρια Romboutsia ilealis αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης περιορίζοντας την έκκριση ινσουλίνης.
Βλάβες στα μιτοχόνδρια
«Ο διαβήτης που προκαλείται από τη διατροφή δυτικού τύπου χαρακτηρίζεται από βλάβη στα μιτοχόνδρια σχετιζόμενη με τη μικροχλωρίδα του εντέρου» ανέφερε ο Δρ Morgun, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, για την επιβλαβή δράση ορισμένων μικροβίων στα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων. «Θεραπείες που τροποποιούν το μικροβίωμα του ασθενούς στοχεύοντας στα μακροφάγα του λιπώδους ιστού που προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα θεραπευτική στρατηγική για τον διαβήτη τύπου 2», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη
Παχυσαρκία: Τα πέντε πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής στην αντιμετώπισή της
Παιδική παχυσαρκία: Αυτός ο συνδυασμός βοηθά το παιδί να χάσει βάρος
Παχυσαρκία: Ο παράγοντας που σας προσθέτει κιλά – Δεν είναι το φαγητό!