Τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να συνδέονται με τις πιθανότητες θανάτου από Covid-19, με τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων να παίζουν έναν προστατευτικό ρόλο από τη σοβαρή νόσηση υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open.
Ενδεχομένως να αξίζει η διερεύνηση της χορήγησης συμπληρωματικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης ως αγωγή μείωσης της σοβαρότητας νόσησης με Covid-19 σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό (αλλά και με τον ιό MERS) συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που αποδίδεται στον προστατευτικό ρόλο των οιστρογόνων.
Με στόχο να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή τη υπόθεση οι ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση τόσο της αύξησης όσο και της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων στην βαρύτητα της λοίμωξης με Covid-19.
Συνολικά αξιολογήθηκαν τα δεδομένα 14.685 γυναικών, ηλικίας 50-80 ετών, από τα αρχεία του Σουηδικού Υπουργείου Υγείας.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι πιθανότητες θανάτου από Covid-19 ήταν διπλάσιες μεταξύ των γυναικών που λάμβαναν αντιοιστρογόνα (φάρμακα που μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων στο πλαίσιο αντικαρκινικής αγωγής), αλλά ήταν κατά 54% χαμηλότερη μεταξύ των γυναικών σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (συνήθως χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την εμμηνόπαυση συμπτωμάτων).
Μετά την αξιολόγηση των παραγόντων όπως η ηλικία, το εισόδημα, το εκπαιδευτικό επίπεδο και οι συνυπάρχουσες νόσοι, οι πιθανότητες θανάτου από Covid-19 για τις γυναίκες που λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης παρέμεναν σημαντικά χαμηλότερες (53%).
Επιπρόσθετα τα στοιχεια έδειξαν ότι η ηλικία παίζει ρόλο στον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 με κάθε επιπλέον χρόνο ζωής να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15% , ενώ ο σχετικός κίνδυνος αυξανόταν κατά 13% για κάθε επιπλέον συνυπάρχουσα πάθηση. Επίσης όσες είχαν χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους είχαν τα υψηλότερα εισοδήματα.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η έρευνα είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας αποτελέσματος. Άλλωστε δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τις ακριβείς δόσεις ορμονοθεραπείας με αντιοιστρογόνα ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, καθώς και για το βάρος ή το κάπνισμα των γυναικών.
Οι ερευνητές επομένως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στα επίπεδα οιστρογόνων και τους θανάτους από κορωνοϊό. Συνεπώς τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να έχουν θέση στην θεραπευτική αντιμετώπιση της βαριάς Covid-19 σε μετεμμηνοοπαυσιακές γυναίκες, γι’ αυτό και το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε επόμενες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος από βαριά Covid-19
Οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά και θανατηφόρα Covid-19