Ένας στους δύο που νόσησαν με κορωνοϊό θα υποφέρει από επίμονα συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωση, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open. Το σύνδρομο “μακράς COVID” (long Covid), όπως είναι γνωστό, πρέπει να προετοιμάζει τους φορείς πρόληψης και φροντίδας υγείας για τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που αναμένεται να ταλαιπωρήσουν μεγάλο αριθμό αναρρώσαντων, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες από το Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια που εκπόνησαν τη μελέτη.
Εκτιμάται ότι από τον Δεκέμβριο του 2019, περί τα 240 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, με τα συμπτωματικά περιστατικά να αναφέρουν κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή στις αρθρώσεις και απώλεια γεύσης ή οσμής. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της υγείας των ασθενών μετά τη σοβαρή λοίμωξη.
Επί τούτω οι ερευνητές από το Κολλέγιο πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση 57 αναφορών από όλο τον κόσμο για 250.351 ανεμβολίαστους ενήλικες και παιδιά με COVID-19 από τον Δεκέμβριο 2019 έως τον Μάρτιο 2021, με διάμεση ηλικία τα 54 έτη και στην πλειοψηφία άρρενες (56%), εκ των οποίων 79% είχαν νοσηλευτεί και κατά ίδιο ποσοστό προέρχονταν από εύπορες χώρες. Η παρακολούθηση της υγείας ακολούθησε τρεις φάσεις από την ανάρρωση: ένα μήνα (βραχυπρόθεσμη), δύο έως πέντε μήνες (μεσοπρόθεσμη) και έξι μήνες και παραπάνω μετά (μακροπρόθεσμη).
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους δύο εμφάνισαν επιπλοκές μετά την ανάρρωση που επηρέασαν τη συνολική τους ευεξία, την κινητικότητα και συστήματα οργάνων, με τα ποσοστά να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερά για διάστημα ενός έως έξι μηνών ή και παραπάνω. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις της long Covid επηρέασαν:
- τη γενική ευημερία, με πάνω από τους μισούς να δηλώνουν απώλεια βάρους, κόπωσης, πυρετό ή πόνο
- την κινητικότητα, η οποία περιορίστηκε για έναν στους πέντε
- τις νευρολογικές λειτουργίες, με έναν στους τέσσερις να αναφέρει προβλήματα συγκέντρωσης
- την ψυχική υγεία, με διαγνωσμένες αγχώδεις διαταραχές για έναν στους τρεις
- τους πνεύμονες, όπως φάνηκε από τις ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος για 6 στους 10 ασθενείς και τη δύσπνοια σε πάνω από το ένα τέταρτο
- την καρδιαγγειακή υγεία, με το θωρακικό πόνο και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό στην πλειονότητα των αναφορών
- την επιδερμίδα, συμπεριλαμβανομένων τριχόπτωση και εξανθήματα σε έναν στους πέντε ασθενείς
- την πέψη, με πλείστες αναφορές να περιλαμβάνουν στον στομαχικό πόνο, την έλλειψη όρεξης, τη διάρροια και τον έμετο.
Η εξήγηση πίσω από τα επίμονα συμπτώματα παραμένει αδιευκρίνιστη, με τις επιστημονικές υποθέσεις να περιλαμβάνουν την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ιό, την παρατεταμένη λοίμωξη, την επαναμόλυνση και την αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων. Επιπλέον, ο SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει και να εγκατασταθεί στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας σειρά επιπλοκών όπως διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση, εξασθένιση της μνήμης και μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κρίνεται ουσιώδους σημασίας η βελτίωση της υγείας όσων ανέρρωσαν από την COVID-19 και αντιμετωπίζουν ακόμα συμπτώματα καθώς τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να παρατηρηθεί μεγάλη ροή ασθενών με ψυχιατρικά και γνωστικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, οι οποίοι ήταν καθόλα υγιείς πριν μολυνθούν από κορωνοϊό. Παράλληλα, θα χρειαστεί ειδική μέριμνα για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Επίμονα συμπτώματα για 7 στους 10 ασθενείς
Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι
Κορωνοϊός – Μακρά Covid-19: Η συχνότερη βλάβη που προκαλεί η παρατεταμένη νόσηση