Μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποδεικνύει ότι πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες –όπως η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ- σχετίζονται με αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών.
Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει τέτοια αύξηση κυρίως σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1960 από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής έχουν συμβεί τεράστιες αλλαγές στη διατροφή των νεότερων γενεών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο, συνδυαστικά με αύξηση στα επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. κρέας, πίτσα, μακαρόνια και τυριά) και τα αναψυκτικά.
Η αύξηση στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ανησυχεί τους ερευνητές επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου έχει συχνά χειρότερη πρόγνωση από αυτόν που διαγιγνώσκεται στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συστάσεις ώστε ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινά σε νεότερες ηλικίες.
Προηγούμενη έρευνα έχει υπογραμμίσει τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόωρη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, στους οποίους περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η μειωμένη κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και λαχανικών, ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη χρήση ασπιρίνης και ο διαβήτης. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν διεξάγει ακόμα μια αναλυτική μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση, η οποία να συγκρίνει το μέγεθος αυτών των κινδύνων με αυτούς για την καθυστερημένη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου και να αξιολογεί αν οι κίνδυνοι για την πρόωρη έναρξη της νόσου συσχετίζεται με συγκεκριμένου τύπου καρκίνο του παχέος εντέρου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 13 μελέτες πληθυσμού, λοιπόν, οι ερευνητές εξέτασαν 3.767 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και 4.049 άτομα ελέγχου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών και ακόμα 23.437 περιστατικά καρκίνου και 35.311 άτομα ελέγχου σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.
Η πρόωρη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίστηκε με μη τακτική χρήση ασπιρίνης, μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ταυτόχρονα και αποχή από το αλκοόλ. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η χαμηλότερη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών συνδεόταν σε μεγαλύτερο βαθμό με τον καρκίνο του ορθού από ό,τι του παχέος εντέρου.
Αρκετοί άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έτειναν να συσχετιστούν με την πρόωρη έναρξη της νόσου, όπως το ιστορικό διαβήτη και το χαμηλότερο φυλλικό οξύ, οι διατροφικές φυτικές ίνες και η πρόσληψη ασβεστίου. Ωστόσο, ούτε ο δείκτης μάζας σώματος ούτε το κάπνισμα αποτέλεσαν παράγοντες κινδύνου για την ομάδα πρόωρης έναρξης, σε αντίθεση με εκείνη της καθυστερημένης έναρξης του καρκίνου παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τον Richard Hayes, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, «αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη μη γενετικών παραγόντων κινδύνου για την πρόωρη έναρξη του καρκίνου παχέος εντέρου που παρέχει την αρχική βάση για στοχευμένο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πράγμα επιτακτικό για τον μετριασμό του αυξανόμενου βάρους της νόσου».
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει έως και 52% τον κίνδυνο
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το χάπι που μειώνει τη θνησιμότητα