Η έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρας θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι τρεις φορές συχνότερες στα αγόρια, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland.
Σε πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Molecular Autism, οι καθηγητές Darryl Eyles και Δρ. Asad Ali διαπίστωσαν πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούσε αύξηση της τεστοστερόνης στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο των αρσενικών ποντικιών.
«Η βιολογική αιτία των Διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι άγνωστη, αλλά έχουμε δείξει ότι ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου -τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στις μητέρες- προκαλεί αύξηση της τεστοστερόνης στον εγκέφαλο των αρσενικών εμβρύων, καθώς και στο μητρικό αίμα και το αμνιακό υγρό», αναφέρει ο καθηγητής Eyles και προσθέτει:
«Εκτός από τον ρόλο της στην απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας και για πολλές αναπτυξιακές διαδικασίες. Η έρευνά μας έδειξε ότι στα αρσενικά έμβρυα που υστερούν επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D, το ένζυμο που διασπά την τεστοστερόνη έχει καταργηθεί, συνεισφέροντας ενδεχομένως στην παρουσία υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης».
Προηγούμενη έρευνα των επιστημόνων έχει δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων της βιταμίνης σε ποντίκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέτρεπε εντελώς τα χαρακτηριστικά των ΔΑΦ στους απογόνους τους.
Η υπερβολική έκθεση του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου στις ορμόνες του φύλου όπως η τεστοστερόνη θεωρείτο μια υποκείμενη αιτία των ΔΑΦ, ωστόσο οι λόγοι παρέμεναν ασαφείς μέχρι σήμερα.
«Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε μονοπάτια που ελέγχουν πολλές ορμόνες του φύλου. Όταν οι μητέρες-ποντίκια ακολουθούσαν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, προκαλούσαν αυξημένα επίπεδα έκθεσης του εγκεφάλου των αρσενικών εμβρύων στην τεστοστερόνη», εξηγεί ο Δρ. Ali.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη που δείχνει ότι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τις ΔΑΦ μεταβάλλει την τεστοστερόνη τόσο στον εμβρυϊκό εγκέφαλο όσο και στο αίμα της μητέρας, πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στη μεγαλύτερη επικράτηση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού στα αρσενικά.
«Έχουμε μελετήσει μόνο έναν παράγοντα κινδύνου για τις ΔΑΦ –την έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το επόμενο βήμα μας είναι να εξετάσουμε και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου όπως το στρες της μητέρας και η υποξία -η έλλειψη οξυγόνου- και να δούμε αν έχουν την ίδια επίδραση», καταλήγουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης
Φάσμα αυτισμού: Η εξέταση που εντοπίζει το πρόβλημα από την βρεφική ηλικία
Αυτισμός: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία που ομαλοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά
Φάσμα αυτισμού: Τι πρέπει να σας ανησυχήσει στη συμπεριφορά του παιδιού