Φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας ενδεχομένως να ενισχύουν τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα φάρμακα αυτά μείωναν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά σχεδόν 20%. Επιπλέον, οι πάσχοντες είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη βασική αιτία θανάτου του καρκίνου του παχέος εντέρου, η οποία είναι ο καρκίνος τετάρτου σταδίου που έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας αναφέρει ότι τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θεωρείται πως έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και την ικανότητα να αναστέλλουν τους όγκους και να προλαμβάνουν την μετεγχειρητική αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για την παρούσα μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατηγορία των αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης-5 (PDE5), οι οποίοι διαστέλλουν τους ιστούς του πέους και αυξάνουν τη ροή του αίματος, διευκολύνοντας τη στύση.
«Διαθέσιμα προκλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι αναστολείς PDE5 θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των όγκων στα ποντίκια. Μέχρι τώρα, όμως, δεν γνωρίζαμε αν τα φάρμακα έχουν τις ίδιες επιδράσεις και στους ανθρώπους, γι’αυτό και προσπαθήσαμε να το διαπιστώσουμε χρησιμοποιώντας πραγματικά ιατρικά δεδομένα στη Σουηδία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Lund, Wuqing Huang.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από άνδρες στη Σουηδία, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ 2005-2014. Από τους συμμετέχοντες, περίπου 11.300 δεν λάμβαναν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και περίπου 1.100 λάμβαναν.
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου παρακολούθησης, μόνο το 10,2% των ασθενών που λάμβαναν φάρμακα πέθαναν από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με το 17,5% εκείνων που δεν λάμβαναν.
Συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες, η ομάδα υπολόγισε ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου που προκαλούταν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν 18% χαμηλότερος στους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος θανάτου από μετάσταση ήταν 15% χαμηλότερος.
Επιπλέον, οι άνδρες με καρκίνο του παχέος εντέρου που λάμβαναν φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τον καρκίνο και 31% χαμηλότερο κίνδυνο μετάστασης.
Μία από τις σχετικές θεωρίες των επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας αναστέλλουν την ανοσοκαταστολή που προκαλείται συχνά από τον καρκίνο.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες των αναστολέων PDE5 μπορεί να σχετίζονται με τη ρύθμιση των ανοσοκατασταλτικών επιδράσεων. Ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της έρευνάς μας πριν οι αναστολείς PDE5 χρησιμοποιηθούν ως επικουρικό φάρμακο στους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και πειράματα που θα διερευνούν τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς», σχολιάζει καταληκτικά ο Δρ. Huang.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο απροσδόκητος παράγοντας που αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο
Στυτική δυσλειτουργία: «Καμπανάκι κινδύνου» για 4 σοβαρές παθήσεις
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πώς μπορεί να προληφθεί – Η εξέταση που σώζει ζωές