Μια ένωση που δόθηκε ως συμπλήρωμα διατροφής σε υπέρβαρους αλλά γενικά υγιείς ανθρώπους σε κλινική δοκιμή βοήθησε πολλούς ασθενείς να χάσουν βάρος, σε μια έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Oregon (OSU) και δημοσίευσαν στο Journal of Nutrition.
Η έρευνα ανέλυσε τις επιδράσεις της χορήγησης συμπληρωμάτων λιποϊκού οξέος 600 mg για 24 εβδομάδες σε 31 ανθρώπους, με μια ομάδα ελέγχου παρόμοιου βάρους να λαμβάνει εικονικό φάρμακο.
«Τα δεδομένα έδειξαν σαφή απώλεια σωματικού βάρους και λίπους στους ανθρώπους που λάμβαναν τα συμπληρώματα λιποϊκού οξέος, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους πιο βαρείς συμμετέχοντες», ανέφερε ο Balz Frei, διευθυντής του Ινστιτούτου Linus Pauing του OSU και ένας εκ των επιστημόνων της μελέτης.
Γενικά, το σώμα παράγει επαρκή ποσότητα λιποϊκού οξέος για να εφοδιάσει τα ένζυμα που το χρειάζονται ώστε να λειτουργούν εύρυθμα. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, το λιποϊκό οξύ παρουσιάζει επιπρόσθετες ιδιότητες, όπως η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης, η αντιοξειδωτική άμυνα και οι αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις, καθιστώντας το μία πιθανή συμπληρωματική θεραπεία για πάσχοντες από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και γνωστική εξασθένιση λόγω ηλικίας.
Η εργασία αυτή ασχολήθηκε με δύο ζητήματα τα οποία έχουν αγνοήσει οι προηγούμενες δοκιμές σε ανθρώπους. «Πολλές κλινικές μελέτες με αντικείμενο το λιποϊκό οξύ επικεντρώθηκαν σε εθελοντές με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης, δυσκολεύοντας τους επιστήμονες να αποφανθούν αν τα συμπληρώματα δρουν απλά ως θεραπεία της πάθησης ή έχουν και άλλες επωφελείς επιδράσεις. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο σχηματισμός του συμπληρώματος. Πολλές προηγούμενες μελέτες χρησιμοποίησαν τη μορφή S του οξέος, η οποία είναι προϊόν βιομηχανικής σύνθεσης που δεν υπάρχει στη φύση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μορφή R, η οποία βρίσκεται φυσικά στο σώμα», τονίζει ο καθηγητής βιοχημείας και μέλος της επιστημονικής ομάδας, Tory Hagen.
Αντίθετα με ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες, δεν παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε όλους τους συμμετέχοντες που έλαβαν λιποϊκό οξύ. «Η επίδραση των συμπληρωμάτων στα λιπίδια του αίματος ήτα περιορισμένη, ωστόσο στους ανθρώπους των οποίων το βάρος μειώθηκε, παρατηρήθηκε μείωση και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων», αναφέρει ο ειδικός Gerd Bobe.
«Μέχρι το τέλος της μελέτης, κάποιοι δείκτες φλεγμονής είχαν μειωθεί. Τα ευρήματα υποδεικνύουν, επίσης, ότι τα συμπληρώματα λιποϊκού οξέος συμβάλουν σε μια ήπια μείωση του οξειδωτικού στρες. Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι πανάκεια, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούν να είναι επωφελή», καταλήγει ο Δρ. Hagen.
Ο εντοπισμός των ασθενών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τα συμπληρώματα, αλλά και η ακριβής ποσότητα που χρειάζονται είναι σημαντικός τόσο για κλινικούς όσο και για οικονομικούς λόγους, τονίζουν, τέλος, οι επιστήμονες, καθώς το κόστος των συμπληρωμάτων είναι συχνά μεγάλο. Οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν ως προς την λήψη του συμπληρώματος προτού διεξαχθούν μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες.
Διαβάστε επίσης
Το προβιοτικό που «αγαπά» το πεπτικό και προστατεύει από αυτή τη σοβαρή νόσο
Ανδρική γονιμότητα: Πόσο βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής
Κατάγματα: Αυτός είναι ο συνδυασμός συμπληρωμάτων που δυναμώνει τα οστά