Πόσο καλά μπορείτε να κρύψετε την αδυναμία σας για πρόχειρο φαγητό ή το πολύ κρέας; Αν σας έλεγαν πως το εγχείρημα θα ήταν δύσκολο και απαντούσατε «τρίχες», δεν θα απείχατε πολύ από το ενδιαφέρον νέο εύρημα επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
Τα μαλλιά, ισχυρίζεται η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS, μπορούν να αποκαλύψουν το μοντέλο διατροφής μας πόντο-πόντο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα χημικά ίχνη στα δείγματα τριχών από κομμωτήρια και κουρεία 65 πόλεων των ΗΠΑ, έδειξαν τις διατροφικές συνήθειες Αμερικανών και, ειδικότερα, την προτίμησή τους για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 57%.
Τη σημασία της ανακάλυψης επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης James Ehleringer, καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ως προς την αξιολόγηση των διατροφικών μοντέλων των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους.
Τα ισότοπα άνθρακα και η ακατάλληλη διατροφή
Τα στοιχεία που προέκυψαν κρίνονται μάλλον ανησυχητικά, δεδομένης της σύνδεσης της υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών -συχνά από πρόχειρο φαγητό- με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με την έρευνα. Ιδίως στις ΗΠΑ όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παιδιών και των ενηλίκων καταναλώνουν fast food σε καθημερινή βάση.
Τα στοιχεία για τις διατροφικές προτιμήσεις των 684 Αμερικανών που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, αποκάλυψαν τα ισότοπα άνθρακα που ανιχνεύθηκαν στα μαλλιά, τα οποία αντιστοιχούν σε εκείνα που βρίσκονται σε ζωικά τρόφιμα. Η μεγαλύτερη αναλογία ισοτόπων άνθρακα συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Το μέγεθος του δείγματος, σημείωσε ο Δρ. Ehleringer, ήταν αρκετό για να υποδείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα, ενώ περισσότερες εις βάθος μελέτες κρίνονται απαραίτητες ώστε η μέθοδος να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο μέτρο προσδιορισμού των διαιτητικών επιλογών σε διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες
Ο ρόλος της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης
Η έρευνα, με βάση τις τιμές των κομμωτηρίων από όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα, έδειξε πως όσοι ανήκαν σε χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα τρέφονταν κατά κύριο λόγο με ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ποσοστό 75%.