Στα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurology υπογραμμίζεται πως οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ιδίως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, έχουν γίνει όλο και πιο κοινοί στη μέση ηλικία, εξ ου και είναι μέγιστης σημασίας η πρόληψη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.
«Διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι δύο παράγοντες κινδύνου [σ.σ. υπέρταση και διαβήτης], καθώς και το κάπνισμα, σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες επιταχυνόμενης γνωστικής έκπτωσης, ακόμη και μόλις σε διάστημα πενταετίας» επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Kristine Yaffe, καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Νευρολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η ίδια χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό όμως το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμπεριφορές που μπορούμε να αλλάξουμε όταν βρισκόμαστε στη μέση ηλικία για να συμβάλουμε στην αποτροπή της γνωστικής εξασθένησης αργότερα.
Η ομάδα που εργάστηκε υπό την Δρ Yaffe συνέλεξε δεδομένα για περίπου 2.700 άτομα, μέσης ηλικίας 50 ετών, των οποίων οι γνωστικές ικανότητες αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και πέντε χρόνια αργότερα.
Έπειτα από 5 έτη, ποσοστό 5% παρουσίαζε νοητική έκπτωση -το ποσοστό ήταν 7,5% σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, 10% σε πάσχοντες από διαβήτη και σχεδόν το 8% των καπνιστών.
Αφότου λήφθηκαν υπόψιν η ηλικία, η εθνικότητα, η εκπαίδευση και άλλοι παράγοντες, προέκυψε ότι οι καπνιστές είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πιο γρήγορα γνωστική εξασθένιση. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες και τα άτομα με διαβήτη σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Έκπληξη προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι οι παχύσαρκοι και όσοι είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με την Kristine Yaffe.
Οι άνθρωποι που είχαν έναν ή δύο παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, παρουσίαζαν συνακόλουθα διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση στη μέση ηλικία. Τρεις ή και περισσότεροι παράγοντες κινδύνου σχεδόν τριπλασίαζαν τις πιθανότητες, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Και τους μεσήλικες με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου πρέπει να τους παρακολουθούμε και να τους εκπαιδεύουμε σε υγιεινές επιλογές νωρίτερα στη ζωή είναι το μήνυμα που στέλνει η Δρ Yaffe για να τους «οχυρώσουμε» από τη γνωστική εξασθένιση.
Διαβάστε ακόμη
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο καίριος ρόλος του εντέρου στη διάγνωση και τη θεραπεία
Νιώθετε ότι «χάνετε» το μυαλό σας; Δείτε αν κινδυνεύετε από άνοια
Διαβήτης: Ο παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την καρδιά των ασθενών