Την συμβολή των αντιυπερτασικών φαρμάκων στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου αποκάλυψε νέα έρευνα, εύρημα σημαντικό καθώς αφορά την τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου και δεύτερη σε επίπεδο θνησιμότητας.
Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕ-Α) ή οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις. Πρόκειται για φάρμακα που αναστέλλουν ή μπλοκάρουν την αγγειοτασίνη, μια χημική ουσία που προκαλεί στένωση στις αρτηρίες.
Τα ευρήματα που διαπίστωσαν την αντικαρκινική ιδιότητα των παραπάνω φαρμάκων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Hypertension.
Σύμφωνα με τον Wai K. Leung, MD, κλινικό καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η επίδραση των αντιυπερτασικών ουσιών στην ανάπτυξη καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη και τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών κρίνονται αντικρουόμενα, εξαιτίας του περιορισμένου δείγματος. Εντούτοις, τα νέα ευρήματα, βασισμένα σε σημαντικό αριθμό ασθενών χωρίς καρκίνο παχέος εντέρου στην έναρξη της μελέτης, παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο αυτών των φαρμάκων στην πρόληψη του καρκίνου.
Εξετάζοντας τα στοιχεία 187.897 ενήλικων ασθενών από το Χονγκ Κονγκ για το διάστημα 2005 – 2013, με αρνητική κολονοσκόπηση για καρκίνο του παχέος εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι λάμβαναν φάρμακα για την υπέρταση είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στα επόμενα τρία χρόνια. Τα οφέλη των αντιυπερτασικών φαρμάκων παρατηρήθηκαν σε ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω, καθώς και σε ασθενείς με ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου. Τα οφέλη των αντιυπερτασικών φαρμάκων, ωστόσο, περιορίστηκαν στα πρώτα τρία χρόνια μετά την αρνητική κολονοσκόπηση.
Δεδομένου πως η μελέτη αποτελεί μια ανασκόπηση στοιχείων για το αν οι ασθενείς υπό αντιυπερτασική αγωγή εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου, τα ευρήματα χρήζουν τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα πιθανά οφέλη αυτών των φαρμάκων στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.