Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγγειλε μερικά εκατομμύρια τεστ που υποτίθεται ότι ανιχνεύουν τον κορωνοϊό, αλλά όπως αποδείχθηκε κανένα από αυτά δεν είναι κατάλληλο για χρήση. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής δοκιμών της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας.
Ο καθηγητής Τζον Νιούτον σχολίασε ότι τα τεστ που παραγγέλθηκαν από την Κίνα φάνηκαν χρήσιμα μόνο σε περιπτώσεις που η κατάσταση του ασθενούς ήταν ιδιαίτερα επιδεινωμένη. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργούσαν για περιπτώσεις με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα.
Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να ανιχνεύσει κυρίως τους ασυμπτωματικούς πολίτες, ώστε να αποκτήσει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξάπλωση του ιού στη χώρα. Προτεραιότητα, μάλιστα, θα δινόταν στους ιατρούς και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, ώστε να δουν αν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Τα τεστ βασίζονται στα αντισώματα που ανιχνεύονται στο αίμα και έτσι προσδιορίζεται αν κάποιος νοσεί ή όχι. Πρόκειται για μία απλή διαδικασία και θυμίζει το τεστ που γίνεται στο σπίτι για την επιβεβαίωση εγκυμοσύνης. Αυτό γίνεται με τρύπημα του δάχτυλου, ενώ το αποτέλεσμα βγαίνει σε διάστημα δέκα έως 15 λεπτών.
Το τεστ δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό, με ή χωρίς συμπτώματα, και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα.
Ο Τζόν Νιούτον δήλωσε στους Times ότι ούτε μία από τις δοκιμασίες δεν πέρασε την αξιολόγηση και «η ποιότητα των τεστ δυστυχώς δεν είναι τέτοια, ώστε να αξίζει η μαζική παραγγελία τους». Ο καθηγητής Νιούτον πρόσθεσε ότι τα τεστ αυτά δοκιμάστηκαν στην Κίνα και σε ασθενείς που ήταν πολύ σοβαρά άρρωστοι. Το σύστημά τους είχε τη δεδομένη στιγμή ιδιαίτερα μεγάλο ιικό φορτίο, δημιουργώντας μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων.