Την ανάγκη να μην περάσει το μήνυμα ότι «ο 40αρης δεν θα πάθει τίποτα» από τον κορωνοϊό τόνισε στον ΘΕΜΑ 104,6 το μέλος της επιτροπής επιστημονων του υπ. Υγείας για τον ιό και καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Τα παιδιά δεν πολυαρρωσταίνουν ή αν αυτό συμβεί είναι πολύ αμυδρά. Οι ηλικιωμένοι αρρωσταίνουν πιο βαριά. Οι μέσες ηλικίες αρρωσταίνουν αλλά πιο σπάνια τα βαριά περιστατικά. Να μην περάσει, δηλαδή, το μήνυμα ότι ο 40αρης δεν θα πάθει τίποτα. Ένα στα 1.000 περιστατικά μπορεί να έχουμε» είπε ο κ. Βατόπουλος.
«Όλοι πρέπει να προφυλασσόμαστε, οι μεγάλης ηλικίας ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν γίνονται τεστ σε όλους ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι «υπάρχει μια δυσκολία ότι τα εργαστήρια δεν μπορεί να σηκώσουν όλο αυτόν το όγκο. Αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα να μην το κάνουν, αυτοί που έχουν αμυδρά σμπτώματα ας κάτσουν σπίτι ώστε να γίνεται επιλογή σε ανθρώπους που πρέπει να το κάνουν όπως νοσηλευόμενοι και νοσηλευτικό προσωπικό».
Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων εξήγησε ότι «θα φανεί μετά από 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Οι άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει έχουν ήδη κολλήσει. Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα θα φανεί το αποτέλεσμα μετά από 15 ημέρες συνεπώς ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή. Θα έχουμε κρούσματα αυτό το διάστημα, δεν περιμένουμε άμεση ελάττωση».
Κάλεσε, τέλος, όλους να είναι εφευρετικοί όσον αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας τονίζοντας ότι «στο γραφείο για παράδειγμα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειωθούν οι επαφές. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να έχουμε στενές επαφές».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα
Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: Στο τέλος Μαρτίου η «διάγνωση» των ειδικών
Κορωνοϊός: 13 μύθοι και αλήθειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας