Τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό μετράει πλέον η Ελλάδα καθώς ο 66χρονος που νοσηλεύοταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πριν από δύο ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του 66χρονου είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και τότε χαρακτηριζόταν κρίσιμη η κατάστασή του.

Ο 66χρονος εκπαιδευτικός είχε διαγνωστεί θετικός μετά από ταξίδι στο Ισραήλ -ενα ταξίδι που είχε ως αποτέλεσμα έναν πληθυσμό 56 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό και την πρώτη μεγάλη δέσμη μέτρων στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Αχαρτογράφητα το 10% των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα με σταθερό ρυθμό συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται στη χώρα μας τα κρούσματα του κορωνοϊού με τη νόσο Covid-19. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να σπάσει το «φράγμα» των 100 κρουσμάτων, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει σήμερα και με εκκωφαντικό τρόπο. Περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι «αχαρτογράφητα», δεν είναι δηλαδή γνωστή η πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού στους ασθενείς, γεγονός που κατά τους ειδικούς μαρτυρά αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Περίπου οι μισοί από τους 98 πλέον ασθενείς που είχαν καταγραφεί μέχρι και την Τετάρτη νοσηλεύονται. Εκτός από τρία περιστατικά που είναι διασωληνωμένα και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη, στην πλειονότητά τους οι 40 ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν ήπια συμπτώματα και σε κάποιες λιγότερες περιπτώσεις εμφανίζουν πνευμονίες. Οι υπόλοιποι 59 βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονταν 17 ασθενείς, στις κλινικές Οφθαλμολογική και ΩΡΛ που έχουν μετατραπεί σε κλινικές για τη νοσηλεια ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς και στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Στην τελευταία νοσηλευόταν διασωληνωμένος και ένας 64χρονος από το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.

Διασωληνωμένος βρίσκεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ένας 53χρονος, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, κι ενώ η διάγνωση του εξελίχθηκε σε ένα μαραθώνιο επισκέψεων σε διάφορες μονάδες υγείας στη Δυτική Μακεδονία και μέχρι να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτός ο ασθενής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό κρούσματος που δεν υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό ούτε καμία προφανής σχέση με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές ή έχουν νοσήσει.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται συνολικά 7 ασθενείς, μεταξύ των οποίων η λέγομενη ασθενής-μηδέν, δηλαδή η πρώτη ασθενής που είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό στη χώρα μας, κι αποτελούσε το εισαγόμενο κρούσμα από Ιταλία. Μαζί της νοσηλεύεται και το παιδί της το οποίο είχε βρεθεί θετικό στον ιό. Πλέον έχουν συμπληρωθεί οι 14 ημέρες νοσηλείας τους και οι ειδικοί αξιολογούν τα ευρήματα από τις εργαστηριακές τους εξετάσεις και την κλινική τους εικόνα προκειμενου να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα τους, το εξιτήριο -καθώς η παρακολούθηση τους με δεδομένο τον άγνωστο εν πολλοίς χαρακτήρα του ιού θα συνεχιστεί και μετά τη νοσηλεία.

Άλλοι 14 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, 9 στο Σωτηρία και 5 στο Αττικόν, τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Στο Σωτηρία νοσηλεύεται και ενα ακομη αχαρτογράφητο περιστατικό με «πρωταγωνιστή» εναν 77χρονο, ο οποίος διαγνώστηκε πολλές ώρες μετά την εισαγωγή του θετικός με κορωνοϊό, κι αφότου είχε έρθει σε επαφές με επαγγελματίες υγείας. Χθες, όταν το αποτέλεσμα βγήκε θετικό για το νέο κορωνοϊό, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε «απομόνωση» στα σπίτια τους δύο ειδικευόμενοι γιατροί των ΤΕΠ, δύο ειδικευόμενοι Παθολόγοι της κλινικής όπου και νοσηλεύτηκε, μία νοσηλεύτρια και το πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι συνολικά τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι των νοσοκομείων ανά τη χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επιπλέον και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές. Η απομόνωση των επαγγελματιών Υγείας σε αυτες τις απαιτητικές συνθήκες μέσα στο σύστημα υγεΐας δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση αλλα και κενά στις παρεχόμενες παροχές υγείας.


Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός – ΕΟΔΥ: Οι τέσσερις κατηγορίες ύποπτου κρούσματος

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η κήρυξη πανδημίας